Чи вартий електробус Садового 9 мільйонів?
17.06.2015   //  

Чи впевнені захисники коштовних львівських електробусів, що бюджетні гроші не йдуть Вові Морді чи Катерині Кіт-Садовій?

Новина «Наших Грошей» про придбання електробуса львівською мерією покликала на наші сторінки захисників чи то цього виду транспорту, чи то пана Садовового. Принаймні двоє читачів не полінувались викласти у коментарях суму аргументів на користь автобусів на батарейках. З глибокою вдячністю за аргументи (але не за стиль їх викладення) перейдемо до конструктивну.

Отже факт: мерія Львова придбала один електробус за 9 мільйонів гривень. Це звичайний міський пасажирський автобус без кондиціонера і з вентиляцією через люки і вікна у салоні. Єдина відмінність від звичних автобусів – він їздить на електроенергії, і замість бензобака має акумулятори. Тобто фактично мова йде про тролейбус без дротів. Ось він:

електробус електрон

Pro економічність (викладаємо мовою оригіналу):

«По поводу целесообразности приобретения автобуса. Аналогичный ЛАЗ кушает на 300 км. приблизительно 50 литров соляры (т.е. приблизительно на 1000 грн./день или 360 000 грн /год.). Вы хоть бы приблизительные расчеты сделали.»

Contra

Для простоти розрахунків зробимо ще один крок назустріч електробусу – округлимо вартість електроенергії для нього взагалі до нуля.

Вартість аналогічного автобусу (понад 100 пасажирів, низька підлога, троє дверей у салоні) нині становить близько 2-3 мільйонів гривень. Візьмемо по максимуму – 3 млн грн.

Різниця з електробусом, який коштує дев’ять мільйонів, становить 6 млн грн.

Цю суму автобус виїздить за 16 років, якщо буде абсолютно кожен день виходити на маршрут (без ремонтів, лікарняних у водіїв та інших напастей) і з’їдати палива на тисячу гривень. Тобто лише через 16 років ціна автобуса і ціна спаленої солярки досягне чистої ціни електробусу, який за ідеальними умовами нашого конкурсу взагалі їздитиме на безкоштовній електриці.

Але не на безкоштовних акумуляторах.

Річ у тім, що саме акумулятори і є тим шалено коштовним елементом, який забезпечує таку високу ціну на електробус. І окрім дороговизни він має ще один недолік – короткий строк життя. Найкращі у світі акумулятори Tesla мають гарантію вісім років за умови щоденного пробігу до 70 кілометрів, японці з Nissan при ще дбайливішій експлуатації можуть гарантувати п’ять років (ось розрахунки).

А це говорить про одне – за 16 років електробусу треба буде міняти акумулятори щонайменше два рази. А це значить ще два рази витрачати по 6 мільйонів гривень. І навіть якщо у цей період автобусу доведеться міняти двигун вартістю у сотні тисяч гривень, економічність електробусів все одно розчиняється за горизонтом можливого.

Pro понти (викладаємо мовою оригіналу):

«Це перш за все іміджевий проект, і, враховуючи кількість іноземців у львові, може показати, що Україна щось таки може».

Contra

Оскільки аргумент лежить у сфері домислів та міркувань, так і відповімо.

А що саме відчують іноземці у Львові, якщо їм вдасться побачити один єдиний електробус? Що Україна може виготовити аж один електробус?

Чи може Львів замінити усі свої півтори сотні автобусів і тролейбусів (у всьому світі справді регочуть з такої архаїки) на електробуси і витратити на це майже півтора мільярди гривень? У якій кишені Садовий знайде таку купу грошей – зніме з кожного львів’янина по 2000 гривень (півтора мільярди розділимо на 750 тисяч населення) аби вразити іноземців?

Pro #Нашевсьо: (викладаємо мовою оригіналу):

«Місто за гроші місцян підтримує власного виробника»

Contra

Продавець електробусів ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Електронтранс» справді базується у Львові. Але кому він належить?

64% фірми належить ПАТ «Концерн-Електрон», 10% – ТОВ «Автотехнопроект» і 26% німецькій фірмі «Транстек Ф&Е» (прописана на Юрій-Гагарін-Штрассе, 10 у Ветшау/Шпреевальд).

Тобто основні гроші мають йти ПАТці. Але справа в тім, що офіційно SMIDA повідомляє лише про міноритаріїв ПАТ «Концерн-Електрон»: близько 30% акцій фірми належать її керівникам.

Як повідомляли «Наші Гроші. Львів», голова правління концерну Юрій Бубес володіє 5,8%, голова наглядової ради Віктор Рибинок – 4,8%, заступник голови наглядової ради Сергiй Медведєв – понад 5%, член правління Орест Яремчук – 4%, член наглядової ради Олег Руденко – 2,2%, заступник голови правління Віктор Медведєв – 2%. Окрім того, заступник голови правління концерну Сергій Мартьянов володіє 0,0061% (він також є чоловіком відомої львівської судді Світлани Мартьянової).

Тобто кому насправді належить виробник електробусів – невідомо. А це питання може бути принциповим.

Наприклад, відома історія про «Енергоатом». Зараз швейцарська прокуратура звужує кола довкола нардепа Миколи Мартиненко з «Народного фронту», який за її даними був причетний до відкатів чеського заводу «Шкода» на підрядах «Енергоатому». Цинізм ситуації у тому, що це була не просто корупція, а ще й нацбезпека. Бо чеський завод «Шкода» належить… Володимиру Путіну. Ланцюжок вигадливий, але «Наші Гроші» розкрили його ще кілька років тому:

  • «Ṥkoda JS a.s.» належить нідерландському напівофшору «OMZ B.V.»
  • той у свою чергу – російському холдингу «Объединенные машиностроительные заводы».
  • Контроль над ОМЗ здійснює «Газпромбанк», очолюваний головою «Газпрому» Олексієм Міллером.
  • Самому «Газпрому» у банку належить 36%, а часткою понад 40% володіє компанія «Лідер», яка контролюється Юрієм Ковальчуком.
  • Міллер є саме тією людиною, яка була посередником Путіна по збору хабарів, а Ковальчук – співзасновник того самого кооперативу «Озеро».

І ось тепер риторичне питання. Якщо «Концерн-Електрон» не публікує дані про своїх найбільших акціонерів, то чи може у захисників коштовних електробусів буде впевненість у тому, що цим анонімним мажоритарієм не є той самий Путін, або Вова Морда чи Катерина Кіт-Садова?

Тож сформулюємо наше основне питання до електробусів Садового: може ефективніше покращити імідж туристичної перлини України чимось іншим, ніж автобусом на батарейках за 9 мільйонів гривень?

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»