Кіпріоти Григоришина володіють газопроводом «Іскри», незаконно приватизованим на початку 90-х
15.06.2015   //  

Суд визнав незаконною документацію щодо приватизації газопроводу ПАТ «Іскра» у Львівській області. Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 29 травня.

Визнано незаконними наказ Фонду держмайна від 1993 року «Про затвердження плану приватизації майна державного підприємства «Львівський електроламповий завод ВО «Іскра» та перелік нерухомого майна, переданого у власність ВАТ «Іскра» від 27.05.2003 року в частині включення до майна, що підлягає приватизації газопроводу високого тиску ГРС «Винники» – ВО «Іскра».

У серпні 2014 року ПАТ «Іскра» продало газопровід ТОВ «Спектргаз».

Прокурор стверджує, що дізнався про суперечність цих документів закону тільки в лютому 2015 року.

У позові прокуратура посилається на Державну програму приватизації майна держпідприємств від 1992 року, якою заборонялась приватизація об’єктів трубопровідного транспорту, інженерної інфраструктури та благоустрою міст, включаючи мережі, споруди, устаткування, які пов’язані з виробництвом і постачанням споживачам води, газу, тепла, а також відведення і очищення стічних вод.

Станом на 1993 рік до газопроводу ГРС «Винники» – ВО «Іскра» був підключений ввідний газопровід ВО «Львівський ізоляторний завод», газопроводи, через які газ постачався населенню хутору Горішній та села Бережани. За даними прокуратури, довжина газопроводу ГРС «Винники» – ВО «Іскра» – 9 км.

На сайті Smida відсутня інформація про власників понад 10% акцій ПАТ «Іскра». Але відомо, що наглядової ради входять кіпрські компанії «Kriscon Limited», яка має 9,97% акцій, а також «Rosinante Enterprises Limited» – 9,46% і «Seefont Holdings» – 9,88%. Отанні дві компанії, за даними Державної податкової служби, контролює російський бізнесмен Костянтин Григоришин.

ТОВ «Спектргаз», якому минулого року ПАТ «Іскра» продало спірний газопровід, було створене за два місяці до контракту. Співзасновником «Спектргазу» є ПАТ «Іскра», а також Микола і Олександра Коцюмбаси.

Олександра Коцюмбас відома як директор бiзнес-одиницi «Дистрибуцiя –Захiд» ПАТ «Іскра».

Микола і Олександра Коцюмбаси володіють в сумі 45% акцій ПАТ «Самбiрський радiозавод «Сигнал». Ще 14,46% має Вікторія Треніна і 10,3% Галина Мигаль, відома як суддя Франківського райсуду м.Львова, а раніше була заступником гендиректора з правових питань ВАТ «Іскра».