«Енергоатом» купив кабелів на 60 мільйонів у виробників, але не зміг оприлюднити ціни
15.06.2015   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 11 червня уклав низку угод на постачання кабелів для Южноукраїнської і Хмельницької АЕС на 60,43 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Підряди отримали ПАТ «Одеський кабельний завод «Одескабель» (3,73 млн грн.), ПАТ «Завод «Південкабель» (27,50 млн грн.) і ТОВ «НВО «Завод Приват-Кабель» (29,20 млн грн.).

Харківський «Південкабель» належить депутату Харківської міськради Володимиру Золотарьову (Партія регіонів).

Засновниками дніпропетровського «Приват-кабелю» є Сергій Ольховський і Олег Пушменков.

«Одескабель» володіють родини екс-депутата Одеської облради Дмитра Іоргачова та Миколи Меркулова, які увійшли до рейтингу найбагатших одеситів за версією «Forbes».

Тендери проведено за переговорною процедурою, оскільки «Енергоатом» назвав ці підприємства єдиними, що можуть виготовити та поставити наступні кабелі:

  • АПвЭВнгд – завод «Південкабель»
  • Оптоволоконний кабель, кабель для промисловго телебачення, кабель вита пара та силового кабелю номінальною напругою на 6 кВ АВВГнг-6 3х150 – завод «Одескабель»
  • ТУ У 31.3-33116889-002-2009 – завод «Приват-кабель»

Разом з тим, «Енергоатом» не став публікувати у електронному вигляді усю придбану номенклатуру і ціну на окремі найменування кабелів у «зв’язку з великим переліком», відправивши цю інформацію у «ВДЗ» в письмовій формі.

Зазвичай така інформація публікується у «екселівських» файлах, у яких можна без проблем розмістити тисячі позицій закупованої продукції.

Нагадаємо, у попередні роки атомники купували кабелі посередницьким компаніям, таким як «Кабельтехнопостач» та «Кабельтехпостач». Але навіть за часів Віктора Януковича у «ВДЗ» оприлюднювали номенклатуру і ціни, що дозволяло порівняти їх з ринковими цінами і побачити завищення тендерних цін у 2-3 рази.