- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Порушено карну справу за коштовні шпали для залізниці на сотню мільйонів

Управління МВС на Південно-західній залізниці почало досудове розслідування кримінального провадження щодо закупівлі шпал [1] на 93,60 млн грн. держпідприємством «Управління промислових підприємств Державної адміністрації залізничного транспорту України» («УПП УЗ»). Про це повідомив [2] «Центр протидії корупції».

На початку березня «УПП УЗ» уклало декілька угод на постачання дерев’яних непросочених брусів та шпал, за результатами яких договірні ціни збільшилися на 46% у порівнянні з цінами, за якими підприємство закуповувало ці товари влітку минулого року. Також закупівельні ціни були значно вищими від даних про ринкові ціни з відкритих джерел.

«Центр протидії корупції» разом з народним депутатом Сергієм Лещенком оскаржили цю закупівлю в прокуратурі Києва, звернення було перекинуто до управління МВС на Південно-Західній залізниці. Там повідомили про відкриття кримінального провадження за ознаками зловживання владою або службовим становищем. За цими статтями посадовцям світить до 3 років обмеження волі.

Також закупівля шпал була оскаржена в Державній фінансовій інспекції, т.в.о. голови якої Михайло Диба повідомив про проведення аналізу документів закупівлі.

Також тендери були оскаржені першому заступнику гендиректора «Укрзалізниці» Максиму Бланку. В свою чергу в.о. керівника «Укрзалізниці» Олександр Зародов повідомив, що експертні висновки, які замовили залізничники, свідчать про закупівлю ними шпал та брусів за ринковими цінами. А розбіжності з цифрами прайсів приватних виробників та продавців він пояснив застарілістю інформації на їх сайтах, а також відсутністю в їх цінах ПЛВ та витрат на доставку товару. Зародов послався на висновок експертного товарознавчого дослідження Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз та довідки торгово-промислових палат України

Нагадаємо, раніше «Наші гроші» проаналізували [3] закупівлі «УПП УЗ» за останні шість років і встановили, що підприємство цілеспрямовано щорічно закуповувало шпали значно дорожче від ринкових цін.