У замначальника Держземагентства забрали 11 гектарів, отримані без конкурсу
09.06.2015   //  

Суд визнав недійсним договір оренди «Виноградар ІР» ділянки площею 11,2 га. Про це йдеться у рішенні Господарського суду Закарпатської області від 15 травня.

У вересні 2012 року Арданівська сільрада затвердила проект землеустрою щодо відведення у користування на умовах оренди голові фермерського господарства «Виноградар ІР» Любов Дикун 11,2 га. У грудні було підписано договір, за яким орендарем виступило ФГ «Виноградар ІР». Строк оренди склав 49 років.

Прокуратура стверджувала, що землю в оренду передано з порушеннями, оскільки не проводилися земельні торги.

Згідно з Земельним кодексом, земля для фермерського господарства може передаватися без торгів громадянам. Однак у даному випадку орендарем по договору є юридична особа – ФГ «Виноградар ІР». Тому суд підтримав позицію прокуратури, визнав договір недійсним, а землю зобов’язав повернути.

Засновниця ФГ «Виноградар ІР» Любов Дикун сьогодні відома як заступник начальника управління Держземгентства в Ужгородському районі.

Згідно з законодавством, реєстрація фермерського господарства здійснюється після отримання засновником держакта власності не землю чи укладання договору оренди. Для цього Любов Дикун у 2011 р. орендувала 0,9 га у Віктор Фаєра, депутата Ужгородської міськради, екс-голови Іршавської райдержадміністрації, екс-замгубернатора Закарпатської облдержадміністрації (2010 р.), коли її очолював Олександр Ледида від Партії регіонів.

За даними місцевих ЗМІ, Віктор Феєр є депутатом Ужгородської міськради вже четверту каденцію і більшість часу очолював земельну комісію. Як пишуть журналісти, Феєр «захоплювався колекціонуванням земель», а також був причетний до низки скандальних забудов.