Банк Януковича не може забрати у «Чорноморнафтогазу» 156 мільйонів через окупацію Криму Росією
05.06.2015   //  

«Чорноморнафтогаз» може не повертати «Всеукраїнському банку розвитку» 156 мільйонів по кредитному договору. Про це повідомляється у постанові Київського апеляційного госпсуду від 27 травня.

У липні 2013 р. держпідприємство відкрило у банку мультивалютну кредитну лінію з лімітом в 150 млн грн.

Через рік, у червні 2014 р. банк звернувся до «Чорноморнафтогазу» з претензією щодо сплати заборгованості за кредитним договором. На той момент вона становила 136,37 млн грн. – з них 130,08 млн грн. поточного боргу, ще 2,25 млн грн. боргу по відсоткам, 3,95 млн грн. простроченого боргу по відсоткам, а також 0,09 млн грн. пені.

Підприємство борг не виплатило, тож банк подав до суду, вимагаючи вже 156,13 млн грн. (наросли відсотки й пеня).

Представник «Чорноморнафтогазу» на суді зазначив, що прострочення виконання умов кредитного договору розпочалось у квітні 2014 року, а термін кінцевого виконання зобов’язань припадав на липень 2014 року. Тобто обидва терміни припадали на період окупації Криму Росією. На підтвердження «ЧНГ» надав суду Сертифікат Торгово-промислової палати України про форс мажорні-обставини, яким засвідчено, що події на території Криму та Севастополя є обставинами непереборної сили, які продовжують діяти по теперішній час.

Суд відмовив банку, опираючись на те, що боржник звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання, якщо доведе, що порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили. Виконати свої зобов’язання ЧНГ не міг: основну господарську діяльність підприємство провадило на території півострова, а самопроголошена нова влада Криму націоналізувала активи та основні засоби «Чорноморнафтогазу», включно з видобувними платформами.

Банк намагався оскаржити рішення, однак апеляція також відмовила: поважність причин та відсутність в ній вини боржника є підставою для звільнення від відповідальності.

Нагадаємо, в вересні 2014 року НБУ визнав «Всеукраїнський банк розвитку» Олександра Януковича проблемним, а в листопаді – неплатоспроможним. В свою чергу, Фонд гарантування вкладів запровадив тимчасову адміністрацію в банку, акції якого арештовані в рамках кримінальної справи проти Олександра Януковича.

Наразі готується продаж «Всеукранського банку розвитку» фірмі «Екосіпан».

Засновниками ТОВ «Екосіпан» є Ігор Дорошенко, Василь Шатун, Віктор Єрасов та Віктор Поліщук. Останньому належить контрольний пакет в уставному капіталі фірми. Поліщук відомий як власник мережі побутової техніки «Технополіс». Також Поліщук є власником найвищого в Києві торговельно-офісного  центру «Gulliver», яким керує його дружина Лілія Рєзвая. Вона є племінницею Світлани Медведєвої – дружини прем’єр-міністра Росії Дмитра Медведєва. Поліщуку також належить банк «Михайлівський».

5 червня стало відомо, що компанія «Екосіпан» відмовилася від угоди з купівлі Всеукраїнського банку розвитку, який, найімовірніше, буде ліквідований.

Про це повідомив директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтин Ворушилін, передає «Інтерфакс-Україна».

«Компанія «Екосіпан» прислала офіційну заяву до Фонду про те, що відмовляється від угоди…, тому що був форс-мажор не з її вини… 50 млн гривень гарантійного внеску ми їй повернули… Швидше за все, цей банк очікує ліквідація», – сказав Ворушилін журналістам у четвер.

Він також повідомив, що Нацбанк не дав дозволу жодному з потенційних інвесторів на отримання істотної участі в ВБР, уточнивши при цьому, що підставою для такого рішення є непрозорість походження капіталу і неясність кінцевого бенефіціара потенційного інвестора.