Генпрокуратура забирає у коханки Януковича дитячий санаторій на Київщині
03.06.2015   //  

ТОВ «Дитячий оздоровчий заклад санаторного типу «Славутич» має повернути державі дитячий санаторій в с. Циблі Київської області через неправомірно укладений в 2010 році договір оренди.

Таке рішення прийняв господарський суд Київської області за позовом Генеральної прокуратури.

Суд встановив, що у вересні 2010 року ЗАТ «Дитячий оздоровчий комплекс санаторного типу «Славутич» та Державна акціонерна холдингова компанія «Артем» уклали договір, за яким приватне підприємство отримало в оренду дитячий санаторій площею 2142,02 кв м.

Саме держпідприємство отримало це майно на баланс незадовго до укладання договору – в квітні 2010 року. А у червні того ж року Міністерство промислової політики, яке й передало санаторій «Артему», видало ще один наказ – внести майно «Славутича» до статутного фонду держкомпанії. Але в грудні 2013 Мінпромполітики скасувало цей наказ як такий, що був не реалізований і передало майно санаторія іншому держпідприємству – ДП «УкрНТІ «Промтехнологія».

Саме відсутність майна санаторію в статутному фонді «Артема», на думку суду, стало причиною порушень законодавства під час укладання договору оренди. Так, закон «Про оренду державного та комунального майна» передбачає, що держпідприємство може самостійно розпоряджатися майном, що не внесено до його статутного фонду. Але тільки тоді, коли його площа не перевищує 200 кв.м. Якщо розміри нерухомості більші, то його орендою має вже займатися Фонд держмайна.

У випадку з дитячим санаторієм площа орендованого майна складала понад 2 тис кв м, а тому «Артем» не міг ним самостійно розпоряджатися. В свою чергу у Фонді держмайна повідомили, що не мали жодного стосунку до здачі санаторію в оренду приватному підприємству.

Більш того, суд встановив, що згідно норм закону про державний бюджет, в 2010 році все держмайно мало здаватися в оренду на підставі конкурсу. У випадку зі «Славутичем» такого не проводилося.

Під час розгляду справи балансоутримувач санаторію ДП «УкрНТІ «Промтехнологія» повідомив, що ще в квітні 2014 року порадило ТОВ «Дитячий оздоровчий заклад санаторного типу «Славутич» (правонаступник ЗАТ «ДОКСТ «Славутич») продовжити у ФДМУ договір оренди, строк якої закінчувався. Але станом на травень 2015 року фірма договір не переуклала.

Крім того, ДП «УкрНТІ «Промтехнологія» повідомило, що сьогодні на території санаторії державі належить лише частина майна. Наприклад, котельня знаходиться у власності фірми-орендаря.

Нагадаємо, 99,96% в уставному фонді ТОВ «Дитячий оздоровчий заклад санаторного типу «Славутич» належить благодійному фонду «Дорога майбутнього», засновником якого є коханка екс-президента Віктора Януковича Любов Полєжай.

У червні 2014 року «УкрТІ «Промтехнологій» подало до суду на орендарів, вимагаючи від них погасити борг за грудень 2013 року – березень 2014 року у 7,9 тис грн., врахувавши в нього пеню та штрафи. Однак через кілька днів суд отримав від компанії Полєжай зустрічний позов, в якому та вимагала компенсувати їй проведений в санаторії ремонт. Роботи фірма оцінила в 18 млн грн, а господарський суд Київської області вирішив стягнути ці гроші з держпідприємства.

За даними «Наших грошей», прокуратура на це рішення подала апеляцію і нині справа розглядається в Київському апеляційному господарському суді.