Залізничники заплатять донецьким кондитерам 3 мільйони за зниклий біля Донецька поїзд з цукром
02.06.2015   //  

Державне підприємство «Донецька залізниця» має виплатити 2,60 млн грн. ПАТ «АВК» в якості відшкодування вартості втраченого вантажу.

Таке рішення 20 травня прийняв Господарський суд Запорізької області.

Суд встановив, що в кінці липня 2014 року «Донецка залізниця» погодилася поставити для «АВК» 272 тон цукру-піску на станцію Мандрикіно (Кіровський район Донецька). Вантажовідправником виступало ТОВ «Агрофірма ім. Довженка», а сам товар на початку серпня був завантажений на станції Яреськи (Полтавська область). Але до покупця в Донецьк цукор не прибув.

Пізніше вже в жовтні чотири вагони з 272 тонами цукру були знайдені на станції Кальміус (Макіївка). За вказівкою МНС вагони були відправлені на під’їздні шляхи «Макіївпромтранса» з метою їх охорони, але через декілька днів вагони були повернуті на станцію вже порожніми.

Представник «Донецької залізниці» в суді наполягав, що «АВК» не надало рахунку-фактури постачальника, а відтак вартість втраченого вантажу довести не можливо. Але суд став на бік приватного підприємства, погодившись з його розрахунками, що сума компенсації має складати 9,60 тис грн. за тону цукру з урахуванням провізної плати.

ПАТ «АВК» – третя за ринковою часткою кондитерська компанія України. 80% акцій підприємства належить кіпрській «АВК Конфекшінарі холдінгз лімітед», ще 20% – A.V.K.confectionery holdings limited, яка також зареєстрована на Кіпрі. Ці компанії в складі акціонерів в 2013 році змінили V.F.A. Investments Limited і MVK Investments Limited, які були зареєстровані на Британських Віргінських островах. Того ж року з акціонерів «АВК» вийшов американський інвестфонд Western NIS Enterprise Fund, яким управляла інвесткомпанія Horizon Capital.

Засновниками кондитерської компанії є Валерій Кравець та Володимир Авраменко. «АВК» належить чотири фабрики в Донецьку, Дніпропетровську, Луганську та Мукачеві. На початку року компанія повідомила про зупинення свого підприємства в Донецьку через неможливість гарантувати безпечні умови праці її працівникам.

Нагадаємо що в серпні-вересні 2014 року в районі Донецька відбувалися найбільш жорсткі бої між силами АТО та проросійськими бойовиками. За повідомленнями української влади, в тих боях також приймали участь військові частини Російської Федерації.