Постачальником газу на 206 мільйонів для гірничих комбінатів стала фірма, пов’язана з їх начальством
02.06.2015   //  

ТОВ «Енерджі трейд груп» у період з 1 по 25 травня отримало замовлення на постачання природного газу для держпідприємств на загальну суму 206,31 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» заплатить фірмі 47,60 млн грн. за 5 636 тис. куб.м (по ціні 8 446 грн. за тис кубів).

Ще 105,49 млн грн. компанія отримає від Вільногірського гірничо-металургійного комбінату за 11 100 тис куб.м. (тобто по 9 504 грн. за тис кубів).

По такій же ціні замовив газ «Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат» на суму 53,22 млн грн.

Власником компанії «Енерджі трейд груп» є белізький оффшор «Редшир Солюшнз лтд.» (Redshire Solutions ltd.).

«Енерджі трейд груп» є співзасновником ТОВ «ТД «ЕКО – Сервіс» разом з Ігорем Ведутою, котрий у свою чергу є співзасновником благодійного фонду ім. Віктора Замули «Наше місто». Серед засновників цього фонду є екс-заступник директора «СхідГЗК» Руслан Журило. Нещодавно Журило очолив держпідприємство «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», за яким закріплено майнові права на Іршанський ГЗК і Вільногірський ГМК, відібрані державою у групи Дмитра Фірташа за допомоги групи дніпропетровського губернатора Ігоря Коломойського.

«Енерджі трейд груп» почало брати участь в державних тендерах з кінця 2010 року, виграючи торги виключно «Східного ГЗК», на яких єдиним конкурентом фірми найчастіше був «Діамантбанк» Давида Жванії. Рахунки фірма також тримала у «Діамантбанку».

Єдиним конкурентом на останніх тендерах було ТОВ «Транс-газ бюро» зі статутним капіталом 350 млн грн. нині зареєстроване на компанію «Аль Амджад Лімітед» з ОАЕ. Кінцевим бенефіціаром в ЄДРПОУ зазначений Леонід Марчук, родом з Києва, мешкає в Австрії. Відомий також як власник ТОВ «Корпоративні телекомунікації».

Першим засновником фірми у 2011 році був Олександр Чаплінський, директором Роман Труш. Згодом замість Чаплінського засновниками «Транс-газ бюро» стало ТОВ «ЦПС-бюро» того ж Чаплінського та Денис Кольва. І зрештою їх усіх замінила арабська фірма. У держреєстрі юросіб вказано, що «Транс-газ бюро» є правнаступником фірми «Сільва та Гавана груп» того ж Чаплінського, директором якої був Діоніс Гордієнко.

Труш і Чаплінський відомі як представники ПАТ «Ферма племінної справи» (Вінницька обл.) Діоніса Гордієнка. Гордієнко та низка інших керівників цієї фірми раніше працювали у київському відділенні «Укркоммунбанка» колишнього лідера фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, який нині проходить підозрюваним у карній справі про сепаратизм. Також «Транс-газ бюро» відоме як постачальник газу для «Донбасенерго».