Суд визнав незаконність продажу пляжу на Донеччині, але нічого не може з цим зробити
01.06.2015   //  

Вищий  господарський  суд  України визнав незаконним продаж ТОВ «Артонікс» шматка пляжу березі Азовського моря в селі Юріївка Донецької області. Про це йдеться в постанові Вищого госпсуду від 14 травня.

У червні 2010 року ТОВ «Артонікс» на аукціоні придбало у ДП «Будівельно-монтажне управління «Кураховеенергобуд» та ТОВ «Донбасенергобуд» колишній дитячий табір «Чайка» розташований на березі Азовського моря у селі Юр’ївка.

У 2011 році Ялтинська селищна рада спочатку передала в оренду, а згодом продала ТОВ «Артонікс» земельну ділянку площею 2,47 га, на якій розташовано колишній дитячий табір. Вартість продажу склала 1,60 млн грн.

У серпні 2014 року прокуратура подала позов до суду про скасування договору купівлі-продажу землі. Прокурор повідомив, що у складі ділянки було фактично продано частину узбережжя – пляжу. Йдеться про ділянку 622 кв. м, що є прибережною захисною смугою і має рекреаційне призначення.

Господарський суд Донецької області, Донецький апеляційний і Вищий госпосуди у позові прокурора відмовили. Але в вересні 2014 р. Верховний суд скасував попередні рішення і направив справу на повторний розгляд.

Під час нового розгляду Госпсуд Запорізької області частково задовольнив позов прокуратури. Незаконним було визнано договір продажу ділянки лише частково щодо ділянки 622 кв.м. Саме цей пункт має бути виключений з рішення сесії селищної ради та договору купівлі-продажу. В інших вимогах прокуратури було відмовлено, оскільки решта ділянки не належить до прибережної захисної смуги. Надалі це рішення було підтримане апеляційним та Вищим господарським судом.

Разом з тим суд визнав, що повернути пляж з приватної власності практично неможливо. Спірна ділянка становить з основною єдине ціле, не має встановлених меж і кадастрового номера.

«Стосовно ж твердження прокурора про унеможливлення механізму виконання судового рішення, колегія суддів зазначає, що господарський суд здійснює захист порушеного та оспорюваного права і охоронюваного законом інтересу. При цьому, спосіб виконання судового рішення полягає не у поділі земельної ділянки, а у приведенні договору купівлі-продажу земельної ділянки до вимог законодавства… імовірність настання труднощів при реалізації судового рішення, не може бути підставою для відмови в здійсненні захисту права особи», – йдеться у рішенні суду.

Новий власник земельної ділянки ТОВ «Артонікс» зареестроване у Донецьку. Власниками цього підприємства є Антон Яїцьков та Руслан Браславський.

Яїцьков відомий як арбітражний керуючий, а Браславський – як адвокат і керівник юридичної компанії «Центр супроводження бізнесу».