«Укренерго» не відсудило у спекулянта 1,5 мільйони, бо для суду ревізія ДФІ – це «лише думка органу»
29.05.2015   //  

ДП «НЕК «Укренерго» не змогло відсудити 1,46 млн грн., переплачені постачальнику через завищення цін. Про це повідомляється у рішенні Гопсуду Київської області від 14 травня.

У березні 2012 року «Укренерго» уклало угоду з ТОВ «Балт Янтар Україна» на постачання обладнання загалом на 28,20 млн грн. В рамках договору фірма поставила трансформаторів на загальну суму 4,35 млн грн.

За результатами ревізії, здійсненої Державною фінансовою інспекцією, було встановлено завищення постачальником вартості продукції, чим завдано позивачу збитків у розмірі 1,46 млн грн.

До такого висновку ДФІ дійшло перевіривши, за якими цінами фірма сама купувала обладнання, котре потім продала «Укренерго».

Так, наприклад, трансформатори SAS 362 електрогазові фірма купувала по 233 тис грн., а енергетикам продавала по 500 тис грн., тобто вдвічі дорожче. Трансформатори ТОГ 362 фірма купувала по 257 тис грн., а продавала вже по 460  тис грн. тощо.

Однак суд вирішив відмовити енергетикам, посилаючись на те, що постачання й оплата були здійснені відповідно до умов договору, погодженого сторонами. Що ж до актів ревізії ДФІ, то суд заявив, що ці документи «містять лише думку органу який його склав», відтак не підтверджують розміру збитків.

Компанія «Балт Янтар Україна» незмінно приписана в Сімферополі, власником на момент договору й понині є харків’янин Олександр Чередніченко.