Метрополітен Кернеса відбився від АМКУ, який нав’язував прозорі правила гри на ринку реклами
29.05.2015   //  

Суд визнав недійсним рішення територіального відділення Антимонопольного комітету щодо зловживання монопольним становищем на ринку рекламних послуг у Харківському метрополітені. Про це йдеться у рішенні Господарського суду Харківської області від 13 травня.

У лютому 2015 р. АМКУ наклав на КП «Харківський метрополітен» штраф в розмірі 68 тис грн. за порушення принципів конкуренції на ринку реклами у салонах вагонів рухомого складу метрополітену.

АМКУ вимагав ліквідувати норму, згідно з якою клієнт повинен платити за рекламні місця, якщо він ними тимчасово не користується.

Крім того, відомство вимагало інформувати через офіційний сайт КП «Харківський метрополітен» про вільні рекламні місця та впровадити порядок надання рекламних місць, попередньо погодивши його з Харківським відділення АМКУ.

Суд встановив, що АМКУ чотири рази виносило рішення оштрафувати метрополітен фактично за одне й те саме порушення. На думку суду, це свідчить про упереджені дії Антимонопольного комітету. Крім того, законодавством не передбачено обов’язок КП «Харківський метрополітен» інформувати про вільні рекламні площі на своєму сайті. А погодження порядку надання рекламних місць з АМКУ, на думку суду, є порушенням закону про рекламу.

Відтак суд визнав рішення АМКУ неправомірним, і позов КП «Харківський метрополітен» задовольнив в повному обсязі.

Раніше суд визнав недійсним рішення Антимонопольного комітету щодо монополізації КП «Харківський метрополітен» і ТОВ «РА Ньюборд» ринку реклами в вагонах метро.