У справі «Чорноморнафтогаз» проти Онищенка» суд не повірив, що на Арабатській стрілці немає російських військ
28.05.2015   //  

Київський апеляційний господарський суд вимагає від ПАТ «Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз» документально підтвердити можливість доступу працівників підприємства до свердловин на Арабатській Стрілці в Херсонській області, що донедавна була окупована російськими військовими.

В очікуванні цих документів суд під головуванням Олександра Синиці в середу, 27 травня, вирішив перенести розгляд на 17 червня апеляційної скарги «Чорноморнатогазу» в справі про визнання недійсним договору з ПАТ «Пласт» про спільну діяльність.

За цим документом, який був підписаний в перші дні анексії Криму, держпідприємство віддало два родовища як свій внесок в спільний бізнес з приватною фірмою. Сьогодні під контролем України знаходиться лише одне з них – «Стрілкове» в Херсонській області.

Судді заявили, що це родовище розташоване на відстані 7 кілометрів від кордону з окупованим Кримом і може не контролюватися Україною. Цей факт, за логікою суду, може суттєво вплинути на зміст його постанови.

У відповідь представник «Чорноморнафтогазу» заявив, що має документи від Прикордонної служби, які свідчать про відсутність російських військових на території родовища. В той же час, в держпідприємстві визнають, що не мають доступу до скважин, бо ті сьогодні знаходяться під контролем «Пласта». В «Чорноморнафтогазі» стверджують, що сьогодні фірма самостійно і безконтрольно видобуває газ з Стрілкового родовища, який потім транспортує до Криму. Через таку ситуацію утворився дефіцит блакитного палива райцентрі Генічеськ, перебої з газом відчувають 9,5 тис його мешканців.

Представник в суді «Пласту» підтвердив, що фірма транспортує газ в Крим, але тільки надлишки видобутого палива. Крім того, він зазначив, що після анексії Криму «Чорноморнафтогаз»  залишив своє майно на Стрілковому родовищі та перестав платити зарплату місцевим працівникам. Це змусило їх всіх оформити трудові відносини з «Пластом».

Нагадаємо, в розпал анексії Криму по довіреності голови правління  «Чорноморнафтогазу» Сергія Головіна його заступник Володимир Плечун підписав договір про спільну діяльність із приватним акціонерним товариством «Пласт». За цим договором держкомпанія віддала Архангельське (сьогодні не контролюється Україною) і Стрілкове газові родовища приватному підприємству в обмін на його інвестиції в видобуток. У липні 2014 року звернулися до суду з вимогою розірвати договір з фірмою, бо він був підписаний без погодження з Кабміном, як того вимагає законодавство. Пізніше до процесу підключився і НАК «Нафтогаз», який заявив, що такі договори мають бути погоджені і з ним, як головним акціонером. Але з цими аргументами «Чорноморнафтогаз» програє всі суди, і лише Вищий господарський суд визнає судові рішення необґрунтованими і відправляє справу на новий розгляд. Але поки що суди перших інстанцій знову приймають рішення не на користь держпідприємства.

Власником ПАТ «Пласт» є народний депутат Олександр Онищенко, який входить до групи «Воля народу» Ігоря Єрємєєва. У попередньому депутатському скликанні Онищенко покинув фракцію «Партії регіонів» за декілька днів до укладання договору з «Чорноморнафтогазом».

За даними SMIDA, у грудні 2014 року 20% акцій ПАТ «Пласт» відійшло ТОВ «Новард Плюс» за рахунок зменшення акцій у кіпрського офшора «Остексперт лімітед». Засновником «Новард Плюс» є Костянтин Пивоваров, на якого, за даними «Української правди», після введення санкцій сім’я екс-прем’єра Миколи Азарова переписала частину власності.

Деталі щодо цієї справи – в  тексті “Наших грошей» «Остання скважина»