- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Суд скасував угоду Добкіна, яка надавала будівельникам право на частку стадіону «Металіст»

Вищий господарський суд України визнав недійсним договір ТОВ «Стальконструкція» з Харківською ОДА і КП «ОСК «Металіст» по реконструкції стадіону. Про це йдеться у рішенні [1] від 29 квітня 2015 року.

У квітні 2012 року ТОВ «Стальконструкція» уклало угоду з Харківською облдержадміністрацією і КП «Обласний спортивний комплекс «Металіст». Фірма повинна була виконати, а платою отримати у власність частку майна стадіону. Робіт було виконано на 13,23 млн грн.

Однак у вересні 2014 року сама «Стальконструкція» звернулась до суду про визнання договору недійсним.

У суді підрядник заявив, що не може використати свою частку майна, адже діючий порядок відчуження нерухомого майна спорткомплексу суперечить встановленому законом порядку приватизації комунального майна.

Суди перших двох інстанцій позов не задовольнили. Але Вищий госпсуд з доводами позивача погодився і зазначив, що Харківська ОДА і ОСК «Металіст» не мали права розпоряджатися спорткомплексом. Це майно їм не належало, перебувало в їх господарському віданні, а власником є Харківська облрада. Тому вищезгаданий договір не може породжувати яких-небудь правових наслідків.

Таким чином, угода розірвана і, згідно з Цивільним кодексом, ТОВ «Стальконструкція» може спробувати стягнути 13,23 млн. грн., які були затрачені на будівництво.

Фірмою «Стальконструкція» володіють Леонід Костюков, Микола Мєлєнцов і Андрій Константинов.

Реконструкція стадіону «Металіст» відбувалася в рамках підготовки до Євро-2012 та почалася ще у 2007 році. Фінансування залучалося з різних джерел: державного і місцевого бюджетів, а також від інвесторів, зокрема групи компаній «DCH» Олександра Ярославського.

Свого часу Рахункова палата повідомила [2], що при реконструкції з порушенням законодавства були використані 60,5 млн. грн. Крім того, в ході реконструкції за рішеннями Харківської облради відчужено низку окремих будівель та об’єктів незавершеного будівництва спорткомплексу, які перебували в комунальній власності.

У 2011 році загальний кошторис реконструкції ОСК «Металіст» оцінювали у 762,63 млн грн. [2] У 2013 році називалась ціна стадіону після реконструкції – майже 783 грн. [3],.

У серпні 2013 році новий власник ФК «Металіст» Сергій Курченко уклав угоду за 674,52 млн грн. щодо придбання ОСК «Металіст». Але бізнесмен встиг внести тільки аванс в сумі 110 млн. грн. Після падіння режиму Віктора Януковича у серпні минулого року суд зобов’язав [4] Курченка повернути стадіон у комунальну власність.