АМКУ не дозволив «Укрзалізничпостачу» застосувати формулу з прив’язкою до долара на тендері по паливу на 2 мільярди
27.05.2015   //  

Антимонопольний комітет зобов’язав ДП «Укрзалізничпостач» внести зміни до документації по закупівлі палива. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Рішення прийняте за скаргою ТОВ Фірма «Енерго-Ресурс». Фірма стверджувала, що замовник встановив дискримінаційні умови тендеру.

Вимагалося, щоб учасники торгів подали розрахунок своєї пропозиції за визначеною замовником формулою (див. табл.), що передбачає прив’язку до курсу долара.

«Енерго-Ресурс» оскаржував те, що у формулі зафіксовано курс долара станом на 1 квітня, тоді як відкриття пропозицій планувалося на 9 квітня. Крім того, за твердженням скаржника, визначення курсу долара за курсом НБУ є дискримінаційною умовою, оскільки імпортери нафтопродуктів закуповують валюту на міжбанку, а не за курсом НБУ.

Документацією конкурсних торгів передбачене безумовне застосування формули, що виключає подання пропозицій без прив’язки до валюти, тобто без імпортної складової.

Документація передбачає автоматичне коригування ціни, що не відповідає нормам законодавства та документації конкурсних торгів в частині строку дії пропозиції. А саме, може виникнути ситуація, коли ціна зміниться в період 120 днів дії пропозиції переможця тендеру. Відтак трапиться колізія, коли за формулою ціна має змінитися, і водночас, згідно з законом про держзакупівлі, необхідно буде стягувати договірне забезпечення у зв’язку зі зміною цінової пропозиції.

Зі свого боку, «Укрзалізничпостач» повідомив, що на власний розсуд обрав курс долара станом на 1 квітня, а не на дату розкриття. Причиною є те, що не всі учасники зможуть відкоригувати пропозиції у день розкриття. Також замовник послався на ст.40 закону про держзакупівлі, якою дозволяється зміна істотних умов договору, а саме курсу валюти.

«Укрзалізничпостач» зазначив, що завдяки формулі намагався досягти мінімально можливої ціни на пальне. Дані принципи ціноутворення використовуються у сфері торгівлі нафтопродуктами між виробниками та трейдерами пального, зокрема, цінові котирування Platt’s.

АМКУ вирішив, що замовником належно не обґрунтована необхідність використання формули під час закупівлі. Тендерна документація справді має дискримінаційні вимоги, які можуть призвести до нерівних умов участі у торгах між учасниками резидентами та нерезидентами, зокрема, шляхом прив’язки ціни пропозиції резидентів до курсу долару США.

Документація не містить інформації, згідно з якою замовник буде під час розкриття пропозицій здійснювати перерахунок ціни пропозицій конкурсних торгів нерезидентів з євро у гривні, а саме: визначення розміру комісії банку, яка буде враховуватись під час закупівлі/переказу валюти, а також способу її визначення; не передбачений розмір витрат, які будуть включатись до статей «догляд транспортних засобів», «проходження контролів» та ін.

За таких умов, остаточні ціни пропозицій конкурсних торгів учасників-нерезидентів будуть визначатись після розкриття пропозицій конкурсних торгів замовником самостійно, що ставить таких учасників у нерівні умови із учасниками-резидентами та може свідчити про непрозорість проведення оцінки пропозицій.

Відтак АМКУ зобов’язав «Укрзалізничпостач» внести зміни до документації.

Очікувана вартість закупівлі складає 2,14 млрд грн. Тендер проводиться за процедурою відкритих торгів. За останніми даними, торги мають відбутися 23 червня.

Формула для резидентів Формула для нерезидентів
Ц = ((Пл + Д) х К долар + А х К євро) *1,2  Ц = (Пл + Д) х К долар/ К євро 
Ц – ціна за одну тонну в гривні з ПДВ, на умовах FCA;Пл – середнє значення базисних котирувань округлене до сотих часток по десяти відомих котирувальних днях попереднім 2-му квітня (з 19 березня по 01 квітня включно), яке зазначається в публікації «Platt’s European MаrketScan» за позицією «ULSD 10ppm» під заголовком «Mediterranean cargoes FOB Med (Italy)» або за позицією «ULSD 10ppm» під заголовком «Cargoes CIF NWE/Basis ARA» за тонну,  доллар США.

Д – стала величина, яка враховує всі інші витрати  та прибуток постачальника на умовах постачання FCA, долар США.

K долар – курс долара США до гривні, НБУ станом на 14-00 1 квітня 2015;

А – акциз, в євро;

К євро – курс євро до гривні, НБУ станом на 14-00 1 квітня 2015.

 

Ц – ціна за одну тонну в ЄВРО, на умовах DAP;Пл – середнє значення базисних котирувань округлене до сотих часток по десяти відомих котирувальних днях попереднім 2-му квітня  (з 19 березня по 01 квітня включно), яке зазначається в публікації «Platt’s European MаrketScan» за позицією «ULSD 10ppm» під заголовком «Mediterranean cargoes FOB Med (Italy)» або за позицією «ULSD 10ppm» під заголовком «Cargoes CIF NWE/Basis ARA» за тонну, доллар США.

Д – стала величина, яка враховує всі інші витрати (в тому числі транспортні витрати до української станції на якій здійснюється митне оформлення) та прибуток постачальника на умовах DAP, долар США.

K долар – курс долара США до гривні, НБУ станом на 14-00 1 квітня 2015;

К євро – курс євро до гривні, НБУ станом на 14-00 1 квітня 2015.

При розкритті ціна пропозиції в євро перераховується у гривні за офіційним курсом НБУ гривні до євро станом на 14-00 1 квітня 2015.

Формула перерахунку:

(ціна + 3)х 6 х ПДВ 20% + 1+ 2+ 4 + 5

1) комісія банка при закупівлі валюти;

2) комісія банка за переказ валюти;

3) акцизний збір;

4) догляд транспортних засобів;

5) проходження контролів (радіологічний контроль, отримання сертифікату відповідності продукції, відбір проб);

6) офіційний курс НБУ євро до гривні станом на 14-00 1 квітня 2015.