Вінниця продовжує купувати «суміш вугілля» навіть після звинувачень в сепаратизмі батька одного з учасників схеми
26.05.2015   //  

Відділ освіти Оратівської РДА Вінницької області 6 квітня уклав угоду з ПАТ «Вінницяоблпаливо» на постачання вугілля на 1,98 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Усі види вугілля закуповують одним лотом (див. табл.), включно з вугіллям марки ДГЖАКОМ, що є сумішшю вугілля кількох видів. Цю марку запатентували директор ДП «УкрНДІвуглезбагачення» Юрій Філіппенко, начальник відділу цього ж держпідприємства Петро Скляр і депутат Антрацитівської міськради від Партії Регіонів Віталій Жарчинський.

ДП «УкрНДІвуглезбагачення» не дозволяє іншим підприємцям змішувати вугілля, посилаючись на виданий патент.

Найменування товару Кількість,т Ціна за од., грн
ДГЖАКОМ 60 1572
ДГ (13-100) 850 2052
АМ (13-25) 20 2502
АС (6-13) 40 2304

Відомо, що ТОВ «Світ СР» оскаржувало в Антимонопольному комітеті закупівлю газового і антрацитового вугілля одним лотом. Скаржник зазначив, що з липня місяця 2014 року постачання вугілля антрацитової групи в Україні офіційно припинено. Це може бути лише вугілля походженням із зони АТО або контрабандне вугілля. Однак АМКУ претензії відкинув, вказавши на відсутність офіційного документу, який би підтверджував призупинення поставок вугілля антрацитової групи в Україні. Також АМКУ зазначив, що скаржник документально не довів неможливість поставок антрацитового вугілля і те, що таке вугілля можна поставляти тільки з зони АТО.

Також «Світ СР» оскаржував закупівлю патентованого вугілля ДГЖАКОМ. Проте АМКУ не погодився, що закупівля вугілля ДГЖАКОМ дискримінує учасників. Комітет вирішив, що «Світ СР» документально не довів неможливість поставок вугілля ДГЖАКОМ, зокрема не довів отримання відмови від офіційних представників, дилерів, дистриб’юторів цього вугілля.

Судячи з протоколу розкриття пропозицій, «Світ СР» не став учасником тендеру.

За даними Вісника держзакупівель, патентоване вугілля ДГЖАКОМ замовляють тільки освітні і медичні установи Вінницької області. Закупівлі цього вугілля проводяться з 2011 року. Регулярним переможцем вугільних тендерів з часткою ДГЖАКОМу, є ПАТ «Вінницяоблпаливо».

Свого часу патентовласники надали гарантійні листи на поставку вугілля своєї марки трьом компаніям – «Євролугінвест», «Данко» та «Вінницяоблпаливо». Співзасновником фірм «Євролугінвест» та «Данко» є громадянин Жарчинський, який також є одним із власників патенту.

Акціонерами «Вінницяоблпаливо» є Леся Распутіна, депутат Вінницької облради від ВО «Батьківщина», Павло Килимнюк та Віктор Килимнюк, відомий як радник голови Вінницької ОДА.

Єдиним конкурентом на торгах було ТОВ «Євролугінвест» Віталія Жарчинського і Дмитра Полубатка. Віталій Жарчинський – депутат Антрацитівської міської ради від Партії Регіонів. Жарчинський є одним із співавторів та співвласників патенту на вугілля ДГЖАКОМ.

Дмитро Полубатко – уродженець Алчевська, який прописаний в Києві, є сином Володимира Полубатка, луганського бізнесмена, відомого як президент футбольного клубу «Сталь» (Алчевськ). У квітні минулого року радник міністра внутрішніх справ Станіслав Речинський повідомив про його причетність до фінансування сепаратистів на Донбасі: «Це кримінальний авторитет на прізвисько Футболіст… Прізвище його Полубатко». Також Речинський повідомив, що Полубатко-старший проживає в Данії. Згодом адвокат Полубатка заявила, що така інформація є недостовірною і що Полубатко не має жодного відношення до злочинної діяльності, пов’язаної з фінансуванням тероризму.

Відомо, що минулого року слідче управління МВС України у Вінницькій області розпочало досудове розслідування щодо привласнення бюджетних коштів під час забезпечення вугіллям закладів освіти та охорони здоров’я у 2011-2014 рр. на користь службових осіб ПАТ «Вінницяоблпаливо». Результати цього розслідування невідомі.