Антикорупційне бюро замість того, аби набрати на роботу детективів, шукає «мєнтів»
26.05.2015   //  

Національне Антикорупційне Бюро України відразу створюється як міліцейська шарашка на свято бездарів.

Навіщо Україна створила Національне антикорупційне бюро,мабуть, чули усі: боротися з державними топ-корупціонерами на кшталт президента, прем’єр-міністра, голів Нацбанку чи МВС. У нормальної людини мало б скластись враження, що до такого розсліду вального органу будуть наймати якихось особливих детективів зі спеціальними знаннями щодо специфіки корупції такого рівня.

Відповідь:

Ні. Nein. No. Nie. არ. Ei. Nu. 否. Нет.

Саме зараз проходить конкурсний відбір майбутніх детективів, для яких хтось розробив відповідні тести. І вони краще від будь-яких інтерв’ю та законів ілюструють майбутній круг інтересів НАБУ.

Кандидатам у детективи оприлюднили кілька тестів на знання законів  і практичних випадків. Саме останні виділено у «третій рівень» (найвищий!) і названо «навчальними кейсами». Отже ось у яких випадках має розбиратись детектив, який має виявляти злочини на найвищому рівні. Розглянемо на одному з тридцяти оприлюднених кейсів (завантажити усі), бо вони всі там приблизно однакові.

Вуйко вирішив збудувати базу відпочинку у селі на Буковині. Для цього йому знадобилось 2 гектари землі. З цим питанням вуйко пішов до голови сільради Титарчука. А той каже «тут тре Генплан села міняти, оновлювати межі… Давай 10 тищ баксів». Ну вуйко і дав хабаря.

А тепер питання до кандидата в детективи НАБУ, від правильності відповідей на які залежить, чи здасть він екзамен і чи стане борцем з корупцією:

  1. Дайте кваліфікацію дій К.В. Титарчука.
  2. Визначте тяжкість вчиненого злочину.
  3. Які слідчі (розшукові) та негласні слідчі (розшукові) дії мають бути проведені для отримання доказів винуватості К.В. Титарчука у вчиненні злочину?
  4. Якщо К.В. Титарчук визнає себе винним, чи можливо укласти угоду про визнання винуватості? Який порядок укладення угоди і розгляду її в суді першої інстанції?
  5. Чи може бути закрите кримінальне провадження на підставі угоди про визнання винуватості?
  6. У якій стадії кримінального провадження затверджується угода, укладена під час досудового розслідування?

Останні питання ми виділили, аби акцентувати увагу на тому, що цікавить авторів кейсу. Їх цікавить, чи знає майбутній борець з корупціонерами як відпускати корупціонерів на свободу. «Возбудился-закрылся-обогатился», чи як там кажуть любителі порушувати карні справи і закривати їх після отримання відступного від фігуранта?

Ну і зверніть увагу на рівень кейсу – вуйко і голова сільради. Чи будуть спроможні знавці справ такого рівня складності розплутати щось на рівні «вишок Бойко»?

Ми не знаємо, хто розробляв ці кейси.

У «свойствах документа» вказано, що вордівські файли усіх тестів створювались наприкінці квітня і що вони проходили через комп’ютер «Maksim Kovalenko». НАБУ у цей час мало лише двох працівників – директора Бюро Артема Ситника та його першого заступника Гізо Углаву. Конкурси на посади керівників кадрової, юридичної та навіть прес-служби були лише оголошені з дедлайном у травні.

Тобто про «створення з нуля» говорити не доводиться. Бюро ще не створено, але здається, що воно вже заточується під «носіїв інституціональної пам’яті». Дізнатись хто ці ляльководи – для журналістів лише питання часу.

А тепер щоб не виглядати огульними критиками, яким би тільки те й робити, щоб заважати прогресивним речам, які і так долають шалений опір корупціонерів і ретроградів на усіх щаблях влади, поговоримо про те, чого б хотілося від НАБУ, і які тести мали б проходити детективи.

кого сажать

Відразу зауважимо: «Наші Гроші» не прихильники грузинського досвіду – арештовувати казнокрадів, не дуже переймаючись юридичними дрібницями і доказами, а потім відпускати на свободу після офіційного внесення певної суми у державний бюджет.

Ми прихильники простого правила: топ-корупціонер має сидіти у тюрмі без варіантів. Це називається невідворотність покарання, яке є найкращим превентивним заходом для боротьби з корупцією.

Для цього злочин треба доводити. Бо коли маєш справу не з головою сільради, що бере хабар $10 тисяч на задньому сидінні автомобіля ЗАЗ, то треба знати де і як шукати набагато більші суми, заховані трохи хитріше від целофанового пакету, і бути готовим заявити свої докази у суді. Подивимось як це роблять у Бразилії.

Восьму за розміром ВВП країну світу саме зараз трясе від потужного корупційного скандалу. У відставку може піти цілий президент країни та купа інших політиків та чиновників через історію з хабарями у «Петробразі». Це їхній аналог нашого «Нафтогазу».

Деякі з вас можливо здивуються, але корупція по-бразильські виглядає так: один з топерів «Петробразу» близько десяти років брав відкати від будівельних фірм за сприяння у виграші тендерів держкомпанії, отримуючи за це 3%!

Зараз він під арештом і дає покази на всіх задіяних у схемі та згадує корупційні контракти. Слідчим вдалось нарахувати збитків «Петробразу» аж на $700 мільйонів. І це, повторимо, вкрадено за 10 років.

«Нашим Грошам» як справжнім українцям від цих цифр хочеться плакати. У країні, де чемпіонат світу з футболу торік ледь не зірвали багатотисячні антикорупційні маніфестації, президента можуть відправити у відставку за тендерне розкрадання у колись очолюваним головою країни «Петробразі» зі швидкістю $70 мільйонів на рік.

Та це дитяче лепетання у порівнянні з «Нафтогазом України»!

Згадайте. Перша «Вишка Бойко» коштувала «Нафтогазу» $400 мільйонів при ціні продавця $250 млн. Тобто лише одна оборудка за один рік зробила ноги 150 мільйонам доларів.

Наступного року друга «вишка Бойко». Знову $150 мільйонів тю-тю.

І це не рахуючи таких милих дрібниць до болтів у 100(!) разів дорожчих від нормальної ціни. І це мова лише за тендери у системі «Нафтогазу». Це ми ще не згадуємо за інші схеми розкрадання на мільярди щорік, наприклад програма «Скраплений газ».

Ще раз наголосимо, відкати «Петробразу» – це просто дитсадок, ясельна група у порівнянні з нашим «Нафтогазом», який по ідеї і має торбити наше НАБУ.

Так ось, щоб задокументувати бразильську корупцію місцеві слідчі проводять роботу набагато складнішу роботу, ніж арешт голови сільради під час отримання хабаря. Бо вони розслідують те, що відбувалось десять років тому.

Отже спочатку вони отримали свідчення одного з бізнесменів, який заявив що «подарував» чиновнику «Петробраза» автомобіль ціною $78 тисяч. Далі вони отримали відеодокази з камер спостережень того, що родичі цього чиновника «Петробразу» причетні до знищення документів компанії. Ці докази вони показали самому чиновнику і він погодився на масштабні покази аби позбавити своїх родичів кримінального переслідування.

Далі почались масштабні допити, арешти, вилучення документів зусиллями оперативної групи, у яку ввійшли 9 прокурорів.

Для того, аби довести близькі стосунки підозрюваних у розкраданнях, слідчі навіть отримали дані мобільного оператора про СМСки між ними. Так у справі з’являлось більше імен та адрес.

Аби убезпечити себе від розвалу справи слідчі зробили свою базу не у столиці і не у якомусь з центральних міст Бразилії. Вони розташувались у порівняно невеликому місті Курітіба і отримали підтримку одного з місцевих суддів, який підписував слідчим ордери на арешт.

Під час цього прокурорам довелось у судах відбивати адвокатські заяви на розвал справи, наприклад, щодо переведення різних епізодів та фігурантів у різні юрисдикції (ось більше подробиць справи «Петробразу»).

Ну, і звісно слідчі вивчали грошові потоки. Бо це не 10 тисяч, які у кульочку можна передати на задньому сидінні авто. Це безготівкові гроші.

Так само безготівкові вони були і у «Нафтогазу», коли їх крали через «вишки Бойко». А значить є банки, є проводки, і їх можна шукати.  А не жалітись на те, що корупціонери вивезли тендерну документацію до анексованого Криму і тепер нічого не доведеш. З «Нафтогазу» не можна було вивезти дані про розщеплення $400 мільйонів на $250 для виробника і $150 на розпил у латвійських, кіпрських чи офшорних банках. Бо ці документи могли бути лише у банків. І починати шукати треба з…

Ось це і мало б бути тестовим завданням для майбутніх детективів НАБУ. І не треба жалітись, що це дуже складно. Саме таку річ з’ясували слідчі, коли арештовували керівників ДСНС на засіданні уряду. У них виявилась схема виводу грошей з паливних тендерів служби у кіпрський банк з поверненням відкату на картки голови та його заступника.

Тобто можливо все. Було б бажання. Бажання набрати слідчих нової формації, а не носіїв найгіршої «інституційної пам’яті».

Блог від: Юрій Ніколов