Київські депутати не дали землю під каськівський «Повітряний експрес»: все одно не збудують
25.05.2015   //  

Постійна комісія Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування не підтримала клопотання про виділення 8,22 гектарів землі під проект «Повітряний експрес». Таке рішення було прийняте на засіданні комісії 19 травня.

ДП «Дирекція з будівництва та управління національного проекту «Повітряний експрес» та інших інфраструктурних об’єктів Київського регіону» подавала клопотання про виділення п’яти ділянок у Дарницькому районі (площею 1,78 га + 2,13 га + 0,09 га + 2,73 га + 1,49 га). Ділянки розташовані вздовж залізничної гілки існуючого магістрального ходу Київ-Харків, від ст. Г.Кірпи до межі міста.

Клопотання було відхилене з огляду на низьку вірогідність реалізації проекту.

Нагадаємо, Національний проект «Повітряний експрес» був створений зокрема для реалізації залізничного пасажирського сполучення між Києвом та аеропортом «Бориспіль». Проект реалізовувало Держагентство з інвестицій та управління національними проектами України. Разом з тим під проект було створено окреме держпідприємство

У березні цього року стало відомо, що в Держінвестпроекті вивели близько 400 млн грн. державних коштів. Зокрема з ДП «Повітряний експрес» минулого року близько 110 млн грн. було виведено на депозити. Оскільки будівництво не ведеться, державні кошти у 2014 року було розміщено у ТОВ «Сапфір фінанс» (82 млн грн) і «Профін банку» (25 млн. грн.). При цьому «Сапфір фінанс» було засновано спеціалістом з ліквідації підприємств Іваном Радиком, а «Профін банк» через кілька тижнів після розміщення депозиту був оголошений неплатоспроможним. Ще близько 40 млн грн. склала переплата за три земельні ділянки у Бориспільському районі. «Повітряний експрес» викупив їх у травні 2014 року за 46 млн грн., тоді як ці ділянки було раніше скуплено посередниками за суму у 20 разів меншу.

У обох випадках документи на вивід коштів з «Повітряного експресу» підписував прописаний у Севастополі Геннадій Дяченко. Держінвестпроект призначав його тимчасово виконуючим обов’язки директора «Повітряного експресу» саме на період проведення цих операцій, після чого увільняв від обов’язків. Саме Нацгенство очолив торік колишній член «Пори» Сергій Євтушенко, який у попередні роки працював заступником Владислава Каськіва, що очолював Держінвестпроект за часів Віктора Януковича.

Держінвестпроект з 22 травня знаходиться у стані ліквідації, однак досі значиться засновником ДП «Повітряний експрес», яке з кінця січня очолює Олександр Махінчук.

Нагадаємо, Владислав Каськів виїхав за кордон, наразі офіційно значиться директором австрійської фірми «Ozario GMBH».