«Сумихімпром» за третину мільярда купив ільменіт у держпідприємства удвічі дешевше, ніж брав у Фірташа
18.05.2015   //  

ПАТ «Сумихімпром» 7 травня за результатами тендеру уклало угоду з ДП «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» на постачання ільменітового концентрату на 333,61 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Замовлено 130 000 тонн концентрату (в перерахунку на 42% вмісту TiO2) по 2566,2 грн./т., або $120.

Останній раз у «ВДЗ» публікувались дані про закупівлю ільменіту «Сумихімпромом» у 2012 році. Тоді держпідприємство, контрольоване групою Дмитра Фірташа, купувало концентрат по 2160 грн., або $270.

Три роки тому постачальником коштовного ільменіту виступав «Вільногірський гірничо-металургійний комбінат». Він тоді був у оренді у ПрАТ «Кримський титан» Фірташа.

Минулого року уряд не продовжив орендні угоди з групою Фірташа по Вільногірському та Іршанському гірнично-збагачувальному комбінатам. І вони були передані держпідприємству «Об’єднана гірничо-хімічна компанія».

Активну участь у поверненні державі ільменітових комбінатів брав Ігор Коломойський, який тоді очолював Дніпропетровську облдержадміністрацію. Також у той час Дніпропетровськ ОДА через суд забрала Демурінське родовище титанової руди у російської компанії «Авісма».

Керівником «Об’єднаної гірничо-хімічної компанії» торік став дніпропетровець Руслан Журило. Раніше був заступником управляючого санацією заводу «Електрон-газ», керівником якого був Володимир Горб – директор компанії «Славутич-капітал» Геннадія Корбана з групи «Приват». Журило також був директором ТОВ «Приладний завод «Електрон» у той час, коли засновником фірми була Ольга Гугніна, яка представляла інтереси компанії «Приват-Сток-Сервіс».

Безпосередньо перед призначенням керівником «Об’єднаної гірничо-хімічної компанії» Журило був заступником директора ДП «СхідГЗК». До діяльності цього підприємства були причетні структури екс-нардепа Давида Жванії.

Нині «Сумихімпром» знаходиться у стадії банкрутства. Одним з конкурсних кредиторів заводу є кіпрська компанія «Tolexis International Limited», пов’язана з групою Фірташа. При цьому на заводі зберігся менеджмент Фірташа – його очолює Ігор Лазакович, який раніше працював заступником голови правління ЗАТ «Кримський Титан» і очолив «Сумихімпром» після перемоги Януковича на президентських виборах 2010 року.

Після активних спроб держави повернути контроль над формально державним «Сумихімпромом» у 2014 році, нині спостерігається затишшя. Група Коломойського також згорнула публічну критику щодо діяльності групи Фірташа у хімічному секторі.

Свідченням перемир’я став цей тендер «Сумихімпрому». На ньому єдиним конкурентом державної компанії було ТОВ «Валки-ільменіт». Власником цього підприємства донедавно було вищезгадане «Tolexis trading limited» Фірташа. Нині «Валки-ільменіт» перереєстровано на кіпрську фірму «Діаго ентерпрайзез лімітед» (Diago enterprises limited) та українське ПАТ «Юкрейніан кемікал продактс» – так нині називається ПАТ «Кримський Титан».