Людина Коломойського залишилась в «Уктранснафті», а 2 мільярди держкомпанії досі у «Приватбанку»
14.05.2015   //  

Представник групи «Приват» Олександр Лазорко зберіг керівничі повноваження у ПАТ «Укртранснафта». Це слідує з рішення акціонерів держкомпанії в особі «Нафтогазу України», яке підписав та затвердив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, повідомляє OilNews.

За даними видання, рішення акціонерів стосувалось зміни виконавчого органу ПАТ «Укртранснафта» з Правління на Дирекцію і припинення повноважень чотирьох членів правління підприємства. Однак у підписаному міністром документі вже відсутній пункт про припинення повноважень голови правління «Укртранснафти» Олександра Лазорка, який був виписаний у затвердженому на вчорашніх зборах проекті рішення.

Так, згідно з документом, припинені повноваження членів правління – Олександра Лазорка, Наталії Парахоняк, Володимира Овода, Андрія Ошуркевича і Володимира Козоріза з 13 травня. У той же час акціонер (в особі НАК) призначив Антона Мішина, Ігоря Костя і Олега Скрипника повноправними членами Дирекції, а Романа Сидорака – тимчасово виконуючим обов’язки генерального директора на час проведення конкурсу та призначення нового гендиректора.

Нагадаємо, вчора Мін’юст зареєстрував зміни до статуту ПАТ «Укртранснафта», які передбачають зміну виконавчого органу компанії. Джерело в «Нафтогазі» повідомило OilNews, що рішенням зборів акціонерів припинені повноваження Олександра Лазорка, проте станом на вечір середи міністр Демчишин відмовлявся підписувати документ в колишній редакції.

Як повідомляв OilNews, 22 квітня наглядова рада «Укртранснафти» призначив тимчасово виконуючим обов’язки (з 23 квітня по 10 серпня) глави правління компанії Романа Сидорака.

Нагадаємо, що перші дві спроби змінити менеджмент «Укртранснафти» закінчилися скандалом, який призвів до відставки Ігоря Коломойського з поста губернатора Дніпропетровської області. Однак Лазорко фактично зберігав місце глави компанії, незважаючи на раніше прийняті наглядовою радою рішення про призначення нових тимчасових керівників, проте мирно поступився кріслом Роману Сидораку 22 квітня.

Основною причиною відсторонення Лазорка від займаної посади послужили маніпуляції з викачування більше 600 тис. тонн технологічної нафти, за зберігання якої в 2015 році компанія платить структурам групи «Приват» близько 2,5 млн грн на день.

Також народний депутат Сергій Лещенко повідомив, що 19 березня, у розпал протистояння між Коломойським і президентом України Петром Порошенко за вплив держави на контрольовану «приватівськими» менеджерами держкомпанію, «Укртранснафта» підписала три депозитні договори про розміщення на рахунках в Приватбанку майже 2 мільярдів гривень.