Клюєв забрав у інвалідів і дітей 200 мільйонів на розвиток бізнесу, який він вкрав у «регіонала» – подання ГПУ
14.05.2015   //  
Андрій та Сергій Клюєви

Андрій та Сергій Клюєви

Генпрокуратура розслідує справу щодо братів Клюєвих за оборудку з виділенням 201 млн грн. з державного бюджету на розвиток бізнесу у сфері сонячної енергетики. Про це повідомив народний депутат Сергій Лещенко з посиланням на подання генпрокурора до Верховної Ради з проханням позбавити Сергія Клюєва депутатської недоторканності.

Кошти було виділено у жовтні 2010 року комісією, яку очолював тодішній перший віце-премєр Андрій Клюєв. Гроші для цього було отримано за рахунок зменшення захищеної статті держбюджету «субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам дитинства».

«Ця сума була перекинута Держагентству інвестицій та розвитку. А через декілька днів після схвалення постанови Кабміну, 15 жовтня 2010 року очолювана Клюєвим-старшим комісія виділила Клюєвим на підприємство 200 мільйонів 842 тисячі гривень», – повідомив Лещенко.

«Клюєв А.П., будучи службовою особою, зловживаючи своїм службовим становищем першого віце-прем’єра, діючи за попередньою змовою з Клюєвим С.П., з корисливих мотивів, з метою сприяння власному бізнесу та заволодіння державними коштами, вплинув на членів конкурсної комісії», – ідеться в поданні генпрокурора.

Кошти було виділено на розвиток «Заводу напівпровідників» по виготовленню елементів сонячних батарей, який належить Клюєвим.

У поданні Генпрокуратури відмічається, що Клюєви заволоділи цим заводом обманним шляхом, відібравши акції у бізнесмена Геннадія Когана. Також на боці Когана у справі брав участь колишній нардеп від Партії регіонів Олександр Єдін. Але з невідомих причин у нинішньому прокурорському поданні він не фігурує.

«Таким чином, Клюєв С.П., який діяв за попередньою змовою з Клюєвим А.П. підозрюється у вчиненні заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство) в особливо великих розмірах, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 190 Кримінального кодексу України», – сказано в поданні генпрокурора.

«Від себе додам, що вся ця оборудка Клюєвих була описана мною в статтях у 2010-2011 роках: «Україна для людей»: 370 мільйонів державної підтримки – для двох донецьких родин, Офшорний дах для Януковича та Клюєва. Тоді здавалося, що історія має нульову перспективу бути коли-небудь розслідуваною органами слідства. Про неї не повідомляли на телебаченні, не кажучи вже про будь-яку реакцію правоохоронців. А тепер це – основа для позбавлення недоторканості народного депутата. Життя виявилося непередбачуваним для ключового пособника Віктора Януковича», – вказує Лещенко, який до обрання нардепом від Блоку Петра Порошенка був журналістом «Української правди».