Безпомічний піар Авакова про давно відомі крадіжки Каськіва задля порятунку Чеботаря
14.05.2015   //  

От як розуміти очільника МВС, який гучно вивалює викривальні дані щодо злочинів угрупування Фірташа-Льовочкіна-Каськіва на мільярдні суми? Здавалося б таке можна тільки вітати. Але є кілька але. Дуже неприємних але.

Аваков заявляє як про встановлений факт заволодіння 2 млрд грн. службовими особами Держінвестпроекту Каськіва у змові з посадовцями ДП «Державна інвестиційна компанія», ТОВ «Боржава резорт», ТОВ «Біоннік Девелопмент», ДП «Єл Єн Джі Термінал», ТОВ ТД «Борисфен», ДП «Дирекція з будівництва та управління проектом «Повітрянний експрес», ДП «Грін Єнерго», ДП «Національний проект «Відкритий світ» та інших підприємств.

Вражають 2 мільярди?

Але наступним реченням Аваков дезавуює сам себе: «В настоящий момент в криминальном производстве активно расследуется направление завладения государственными средствами, выданными в качестве кредитов ТОВ “Боржава Резорт” (165 млн. грн.) и ТОВ ТД “Борисфен” ( 94,2 млн. грн.)».

Тобто насправді міліція веде розслідування лише по двом епізодам на загальну суму 250 мільйонів.

А це у вісім разів менше від гучно заявлених 2 мільярдів з одного боку, а крім того свідчить про відсутність карних справ по іншим озвученим нацпроектам.

Їдемо далі.

Аваков заявив, що крадіжки у Держінвестпроекті стосуються 2012-13 років. Тобто періоду злочинного режиму Януковича.

На цьому місці журналісти можуть лише сумно всімхінутись.

Річ у тім тім, що автори «Наших Грошей» ще у 2012 році з’ясували подробиці по виділенню землі для проведення зимової Олімпіади-2022 фірмам Каськіва, у тому числі тій самій «Боржаві резорт». І ще в липні 2014 року «НГ» вдалось розкопати ті самі 165 мільйонів, у яких Аваков нині звинувачує «Боржаву резорт», і ті самі 94 мільйони «Борисфену» (цій фірмі зливали гроші через проект «Якісна вода»).

Ми нагадуємо про це не для хизування, а для констатації очевидного факту: уважний читач «Наших Грошей» вже не один рік знав про те, що угрупування Каськіва краде. А те що через «Боржаву» і «Борисфен» злили чверть мільярда знав ще рік тому. І лише Аваков робить страшні очі з цієї таємниці у травні 2015 року.

І тепер про той самий «незручний момент», який трапляється у житті кожної людини, коли вона робить заяву, що торт з’їв хтось інший, у той же час витираючи крихти з рота.

У своїй заяві Аваков лише побіжно згадав ДП «Повітряний експрес» і як вже говорилось у контексті 2012-2013 років.

Але журналісти «Наших Грошей» вже навіть встигли отримати професійну премію за розслідування крадіжок у цій конторі!

Коротко про те, що ми повідомили у статті «Професіонали гнізда Каськіва», опублікованій у “Дзеркалі тижня” ще два місяці тому: щонайменше 107 мільйонів гривень «Повітряного експресу» було виведено через банк, який тріснув, та «схемну прокладку».

Це було зроблено не за часів Януковича, а у грудні 2014 року! Тобто крали безпосередньо під носом у Авакова. І міністру не треба робити круглих очей, мовляв, міліція нічого не знала. Просто нехай поспілкується з власними слідчими і дізнається хто з його генералів блокував вже відкрите кримінальне провадження по «Повітряному експресу».

Також нагадаємо Авакову, що після тієї публікації зробив Кабінет міністрів, очолюваний лідером «Народного фронту» Арсенієм Яценюком (до лав цієї партії входить і сам Аваков).

Уряд розпорядився ліквідувати Держінвестпроект! Тобто звільнити і відпустити з чистою совістю на свободу усіх поплічників Каськіва. Уявляєте з якою швидкістю працювали шредери у відомстві після наказу про його ліквідацію? І чого варті слова Авакова про розкрадання 2 мільярдів після знищення документів?

У будь-якому разі маємо голий факт: Аваков заявив про розкрадання, коли вже все вкрали, і докрадали безпосередньо під носом у Авакова, і журналісти описували процес розкрадання практично онлайн.

Арешти треба було робити набагато раніше. І треба було займатись саме арештами, а не піаром у соцмережах, де і робив свої «викриття» міністр Фейсбуку.

Тому зараз єдине що залишається, то це констатувати ще одне гірке спостереження про Авакова.

Всю цю бучу від здіймає заради одного – зображуючи себе затятим борцем з угрупуванням Фірташа, Аваков відволікає увагу від бездіяльності МВС по багатьом іншим справам та скандалу з його заступником Сергієм Чеботарем.

Нагадаємо, все почалось з того, що журналісти телепрограми «Наші Гроші» знімали маєтки доньки замміністра під Києвом на її земельній ділянці, на якій незаконно було вирубано реліктовий ліс. На журналістів напав зять замміністра, побив оператора і забрав/розтрощив камеру та відеореєстратор.

Аваков хотів тихо пересидіти цю історію, витісняючи у підсвідомість факти та статті Кримінального кодексу, по яким мали арештовувати зятя замміністра.

Однак це не вдалось, оскільки телепрограма «Наші Гроші» отримала свідчення стосовно криміналу вже самого Сергія Чеботаря. Заступник Авакова погрожував транспортному чиновнику, який заважав бізнесу того самого зятя Чеботаря.

Цей факт було неможливо ігнорувати. І Чеботар подав заяву про відставку, яку супроводив наступними словами: «Я стверджую, що нічим не заплямив свою честь… Я сподіваюся, що результати розслідування будуть оприлюднені і моє ім’я буде очищено від сфабрикованих звинувачень».

Будемо сподіватись, що Аваков прохання задовольнить і Чеботаря таки буде звільнено. Бо заява про відставку річ така, що її можна не задовольнити. А, наприклад, після погроз журналісту «Наших Грошей» відсторонити заступника від виконання зобов’язань на період проведення перевірки, яка доведе що той ні в чому не винен. І його можна буде поновлювати.

Якщо хто не здогадався, то мова йде про ситуацію з вже екс-генпрокурором Яремою та його заступником Даниленком. Тоді журналісти телепрограми «Наші Гроші» також знімали маєток заступника генпрокурора, отримали погрози за свою роботу, Ярема став на захист свого заступника-бізнесмена, службова перевірка нічого не знайшла і Даниленко ледь не врятувався.

Однак тоді президент України Петро Порошенко, команду якого представляв Ярема, примусив генпрокурора написати заяву про відставку і той пішов у безвість разом зі своїм заступником.

У ситуації з Аваковим маємо проміжну стадію – міністр ще захищає Чеботаря. Якщо аналогія з Яремою буде дотримана повністю, то далі Яценюк має змусити Авакова піти у відставку.

Блог від: Юрій Ніколов