Кіпріотам залишили 247 гектарів, які вони отримали в оренду без конкурсу
11.05.2015   //  

Суд залишив в оренді ТОВ «Супіна Агро» земльні ділянки у Харківській області площею 247 га. Про це свідчить постанова Харківського апеляційного господарського суду від 21 квітня.

Прокурор стверджував, що договори оренди з ТОВ «Супіна Агро» укладені з порушенням законодавства, оскільки їм не передував конкурс.

Відомо, що Лозівська райдержадмінстрація у 2007 році дала дозвіл на розроблення проектів відведення земельних ділянок площею 247,4 га на території Бунаківської сільради за рахунок земель державного резервного фонду та сільськогосподарського призначення. У 2008 р. було затверджено документацію з землеустрою. На підставі цих розпоряджень у 2011 р. «Супіна Агро» отримала землю в оренду.

Згідно з чинним Земельним кодексом право оренди ділянки здобувається виключно на аукціонах. Винятком є ділянки, якщо на них розташовані об’єкти нерухомості, що перебувають у власності громадян і організацій, а також у випадку використання землі для видобутку корисних копалин на підставі спецдозволу та ін.

Однак станом на 2007 рік, коли був виданий дозвіл на розроблення проекту відведення ділянок, законодавством не передбачалося конкурсу по вибору орендаря. У перехідних положеннях Земельного кодексу зазначено, що коли дозвіл наданий до 01.01.2008 р., то пізніша передача в оренду здійснюється без аукціону.

Відтак суди визнали договори законними, а прокуратура програла спір у двох інстанціях.

Основним власником «Супіна Агро» є ТОВ «Краєвид-Інвест» (99,9%), міноритарним співласником також значиться ТОВ «Центр Дар».

«Краєвид-Інвест» зареєстроване в Києві на «Ейтіес Юкрейн Проперті Девелопмент Лімітед» (Кіпр). «Центр Дар» також зареєстрований в Києві. Власником значиться кіпрська компанія «Айсола Ентерпрайсиз Лімітед».