Держлікслужба забороняла імпортні ліки на користь пов’язаного з керівником Держліксблужби бізнесмена-порошенківця
11.05.2015   //  

Держлікслужба у лютому 2013 року тимчасово заборонила препарат «Мілдронат» (Литва, Словакія) після того, як на ринку України з’явився аналогічний препарат виробництва фармкомпанії «Дарниця» нинішнього народного депутата від Блоку Петра Порошенка Гліба Загорія. Про це повідомила Олександра Устінова з «Центру протидії корупції».

«Кілька років тому виробник препарату Мілдронат, що входив в десятку найбільш купуються українцями, раптом не пройшов перевірку. Виявилося, що всі міжнародні та європейські стандарти виробництва та якості продукції занадто низькі для нашої Держлікслужби. Як наслідок – препарат заборонили на ринку. Виробники скаржилися навіть через посольство на втрату інвестицій в 20 млн євро, але марно – Держлікслужба була непохитна у своєму рішенні. Цікаво, що за кілька місяців до скандалу на українському ринку з’явився аналог Мілдронату виробництва “Дарниці”. Тут слід сказати, що офіційний помічник Гліба Загорія, власника фармацевтичної компанії “Дарниця”, Михайло Жирнов – партнер по фармацевтичному бізнесу Олексія Соловйова, колишнього керівника Держлікслужби. У Запоріжжі працює багато компаній, оформлених на Жирнова і батька Соловйова», – повідомила Устінова.

«Раніше, як стверджують фармкомпанії, такса за перереєстрацію або GMP становила в середньому 200 000 євро. Так, наприклад, був заблокований на ринку і змушений його покинути німецький виробник натуральних препаратів компанія Heel. За результатами перевірки Держлікслужби, німецькі заводи не відповідали всім вимогам українського законодавства, а, отже, не могли продаватися в Україні. Heel пішов тоді з українського ринку ліків», – нагадала експерт «Центру протидії корупції».

Від «Наших Грошей»

У Запоріжжі зареєстровано ТОВ «Исток-плюс» (мережа аптек та торгівля сировини для виробництва фармацевтичних препаратів), засновниками якого є Михайло Жирнов і Станіслав Соловйов.