- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Бізнес-партнер директора лізингової «прокладки» Януковича очолив державний завод і злив мільйони «Прем’єр-лізингу»

Керівник державного підприємства «Дарницький вагоноремонтний завод» (ДВРЗ) Євген Кузнецов, який нещодавно уклав новий договір з ТОВ «Прем’єр Лізинг» про викуп піввагонів, раніше мав спільний бізнес з керівником цієї фірми Андрієм Черніковим.

Про це йдеться в сюжеті [1] Надії Бурдей в телепрограмі «Наші гроші».

До 2009 року Кузнєцов і Черніков разом володіли компанією «Метротранс», яка виграла на тендерах метрополітену та «Укрзалізниці» понад 65 млн грн. Кузнєцов пробув в складі компанії аж до 2012 року, а наразі виконує обов’язки директора державного підприємства, яке перебуває в стані ліквідації [2].

За новим договором, що підписали колишні партнері по бізнесу, ДВРЗ погодилося виплатити «Прем’єр Лізингу» 311, 63 млн грн за 350 піввагонів, які були надані підприємству в лізинг ще два-три роки тому. А саме, в 2012 році фірма зобов’язалася за 2 млрд грн поставити заводу 2000 піввагонів, щоправда, свої зобов’язання не виконала. Хоча і отримала аванс за повну партію – 98,7 млн грн.

Після зміни влади в країні в 2014 році ДВРЗ спробувало в судах розірвати контракт з «Прем’єр Лізингом», але програло справу.

Сума, яку тепер заплатить ДВРЗ за піввагони складається з двох частин. Це 82 млн грн залишкової вартості, і 228 млн грн – сума коефіцієнту коригування. Коригування – це компенсація, яку захотіло «Прем’єр Лізинг» за ріст курсу долара в роки, коли воно зірвало поставку. Таким чином, вартість одного піввагона для ДВРЗ з урахування авансу складе 1,2 млн грн, хоча «Прем’єр Лізинг» свого часу купляв їх у ПАТ «Дизельний завод» по 700 тис грн.

Нагадаємо, [3] ТОВ «Прем’єр Лізинг» в 2011 р. було зареєстроване на жителя села Білокуракине Луганської області Анатолія Пономаренка, а потім на киянина Андрія Чернікова, який значиться засновником понині. У 2009 році Черніков очолював компанію «Укррослізинг», власність якої була оформлена на кіпрську компанію «Імпофірм Консалтінг Лімітед». Остання також виступала засновником ТОВ «Албента», близького до бізнес-групи народного депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка. Також «Прем’єр Лізинг» пов’язували [4] з екс-президентом Віктором Януковичем.

У 2012-2013 рр. «Прем’єр Лізинг» отримав від структур Укрзалізниці замовлень на близько 27 млрд грн.

Позичальником коштів під проекти «Прем’єр Лізингу» виступила лондонська компанія «Burlesk Entertaitainment LLP», створена у 2011 році двома сейшельськими компаніями «Confidell Equities Ltd» і «Delny United Limited».