Після того як з Майдану змили кров героїв Небесної Сотні ділки почали рейдерську схему по будинку Профспілок (фото)
04.05.2015   //  

будинок проф1На Будинку профспілок на Майдані Незалежності в Києві були незаконно добудовані два поверхи загальною площею біля 800 квадратних метрів без жодного дозволу та погодження. Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми».

Журналісти з’ясували, що добудовані поверхи знаходяться над частиною будинку, який належить Київській міській раді профспілок (решта будівлі є власністю Федерації профспілок України).

За даними журналістів, для зведення поверхів дозволи повинні були дати Київська міськдержадміністарції і Міністерство культури, оскільки будівля є частиною архітектурного ансамблю центра Києва, а також ЮНЕСКО, оскільки територія належить до буферної зони Софії Київської.

карта проф будинок проф

Проте, як виявила Державна архітектурно-будівельна інспекція на прохання прокуратури, жоден з цих органів дозволів не давав.

Контракт на добудову від 1 липня 2014 року погодив голова Київської міськради профспілок Валентин Мельник (на фото нижче), який затвердив генпідрядником будівництва компанію «Буд Жил-Пром». Ця компанія належить бізнесменові Івану Балабану. «На початку 90-х його звинувачували у залякуванні та кришуванні бізнесу, а також – збройних нападах та підпалах. Та у цих справах він якимось чином перетворювався з підозрюваного на свідка», – вказують «Схеми».

контракт проф мельник проф

За місцем реєстрації цієї компанії вже давно немає. Її секретар відмовилася будь-що розповідати, а сам Балабан не відповів на прохання журналістів про коментар.

У зв’язку з відсутністю дозволів, декларацію про реконструкцію будівлі було скасовано владою ще у жовтні 2014 року, що зробило будь-які будівельні роботи незаконними, однак це не зупинило забудовників.

Наразі київська мерія подала до суду з вимогою знести зайві поверхи.

У той же час столична влада може піти по схемі, яка дозволить профспілкам загарбати землю поряд з Будинком профспілок у обмін на знесення незаконної надбудови.

«Оскільки вони хочуть провести певну реконструкцію і прибудувати певну частину в дворі, ми їм говоримо, друзі, починаємо з вами з того, що ви верхню частину зносите. <…> Це в принципі відповідає і умовам, на яких їм надана земельна ділянка, і тому, що відповідає цивілізованим поняттям ведення містобудівної діяльності», – підтверджує заступник директора департаменту мiстобудування та архiтектури КМДА Андрій Вавриш.

На думку журналістів «Схем», таким чином забудовник може добитися дозволу на по суті рейдерське захоплення землі на Хрещатику в обмін на ліквідацію власної незаконної добудови.

За підрахунком журналістів, здача в оренду приміщень такої площі на Хрещатику може приносити від $30 тисяч на місяць.

Як відомо, під час подій Майдану 2014-2015 років, Будинок профспілок був одним з основних центрів підтримки революції. 18 лютого 2014 року він практично повністю вигорів. Профспілковий діяч Мельник видав погодження на зведення незаконної надбудови лише через чотири місяці після загибелі на Майдані більше ста українців, які були вбиті поплічниками Віктора Януковича.