Новий голова Антикорупційного бюро не пам’ятає кримінальну справу про викрадення острова
30.04.2015   //  

До обрання головою Національного антикорупційного бюро Артем Ситник працював в офісі компанії, яка причетна до скандальної афери з відчуження з держвласності острова під Києвом. Про це пишуть Федір Орищук та Михайло Глуховський у «Главкомі».

З 2011 року робоче місце Ситника знаходилося в офісі №43 на столичній вулиці Володимирська, 61/11. Тут прописана адвокатська компанія «Юридичні гарантії», основним власником якої є екс-прокурор Київської області Юрій Гайсинський, тесть мера Харкова Генадія Кернеса. Ситнику до останнього часу належала невелика доля акцій компанії.

Відповідно до держреєстру, за однією адресою з «Юридичними гарантіями» знаходилися ще півдесятка підприємств: ТОВ «Корда», адвокатські фірми «Астра», «Бізнес і право», «СТВ» (ліквідована в 2011 році) та компанія «Колумб». Остання є фігурантом гучного скандалу з відчуженням державної власності.

За даними єдиного судового реєстру, в першій половині 2007 року було відкрито кримінальну справу проти земельного керівництва Обухівського району. Чиновників звинувачували в відчуженні на користь приватних осіб острова Безіменний під Києвом. Мова йде майже про 10 га суші, що омиваються Дніпром. І цей острів був оформлений саме на фірму «Колумб».

Адміністративно спірні гектари розташовані на 101-102 км фарватера Дніпра (смт Козин, житловий масив «Краєвид-2»). А значить як землі водного фонду їх не можна було приватизувати. Слідчі підозрювали в відчужені екс-замначальника Обухівського райвідділу земресурсів Олександра Могильного, його підлеглих, а також чиновників Головного управління земресурсів Київської області.

Відразу після оформлення прав на острів «Колумб» встиг перепродати його за 750 тис грн. фірмі «Фамій». Вона змогла довести в судах законність оборудки.

Сам Ситник запевняє, що йому зовсім нічого не відомо про «Колумб». Хоча в самій фірмі підтвердили виданню, що розташовані за однією адресою з «Юридичними гарантіями», де донедавна працював Ситник.

Більш того, голова НАБ в квітні 2008 року був переведений з прокуратури Кіровоградської області на посаду начальника слідчого відділу прокуратури саме Київської області. А на той момент справа про острів Безіменний набула широкого розголосу, нею цікавилися навіть в Генеральній прокуратурі.

Але є багато фактів, які свідчать, що для екс-партнера Ситника Гайсинського «Колумб» не чужа фірма. Наприклад, співвласник «Колумба» Валерій Воєводін є також засновником ТОВ «Юридичні гарантії». Це товариство не тільки має ідентичну назву з компанією Гайсинського, але прописано з нею в одному офісі. А ще Воєводін є керівником іншої фірми Гайсинського – «Корда». Партнером екс-прокурора Київської області в цій фірмі виступає Надія Воєводіна. Вона ж представляла інтереси «Фамії», яка купила острів, в судах. Ще один адвокат цієї компанії – Олексій Шеховцев. Саме він зайняв місце Ситника в адвокатській фірмі «Юридичні гарантії».

Нагадаємо, нещодавно в інтерв’ю телепрограмі «Наші гроші» Ситник розказав, що на посаді прокурора вів справу з викрадення землі, в якій компанія Гайсинського захищала потерпілу сторону. «Справа стосувалася викрадення 10 га землі в Обухівському районі. Тоді ми познайомилися (з Гайсинським – ред.). А потім йому якимось чином стало відомо, що я звільнився і він мені запропонував до них в об’єднання вступити» – сказав новий голова НАБ.