Мінюст отримав доступ до документів «Сумихімпрому», які можуть розказати як люди Фірташа банкрутували завод
29.04.2015   //  

Керуючий санацією ПАТ «Сумихімпром» Ігор Лазакович має надати представнику Головного управління юстиції в Сумській області доступ для ознайомлення та зняття копій з господарчих договорів, які підприємство уклало в 2009-2011 роках.

Про це сказано в постанові Вищого господарського суду, яку він прийняв 21 квітня.

В жовтні 2012 року Господарський суд Сумської області за заявою ТОВ «Компанія з управління активами «Промислові інвестиції» порушив процедуру банкрутства «Сумихімпром». Було вирішено, що санацію очолить керівник підприємства – Ігор Лазакович, який раніше працював у структурах Дмитра Фірташа.

В 2014 році суд продовжив строк санації і частково задовольнив клопотання Головного управління юстиції в Сумській області, а саме зобов’язав до кінця року розпорядника майна Романа Марченко надати копії усіх фінансово-господарських договорів підприємств за 2009-2011рр. Таке ж зобов’язання від суду отримав і Лазакович.

В ході судового засідання з’ясувалося, що частину документів чиновники отримали. Але господарські договори їм передавати не поспішали. Затримку на підприємстві пояснили необхідністю зробити копії 10 тис аркушів документів.

Пізніше, в  серпні 2014 року, конкурсний кредитор заводу – кіпрська компанія Tolexis International Limited, яка вважається близькою до власника Group DF Дмитра Фірташа, звернулась до Харківського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, який дозволив Марченку і Лазаковичу жодних документів не надавати.

В ході розгляду справи Вищий господарський суд встановив, що державі належить більше 25% акцій «Сумихімпрома». А законодавством передбачено, що в такому випадку держава має право перевірити діяльність підприємства на наявність ознак прихованого чи фіктивного банкрутства або доведення його до банкрутства.

Крім того, ВГС вирішив уточнити, хто саме має організувати доступ представника Мін’юсту на підприємство, поклавши ці обов’язки на керуючого санацією Лазаковича. А щоб у комбінату не виникало проблем з копіюванням документів, суд дозволив чиновнику прочитати їх безпосередньо на підприємстві і самому зробити копії.

Нагадаємо, після інавгурації Віктора Януковича сумський хімкомбінат очолив Ігор Лазакович, який до цього чотири роки працював заступником голови правління ЗАТ «Кримський Титан» Фірташа. Після цього сумське підприємство починає закуповувати сировину та матеріали у фірм з орбіти Фірташа. У січні 2012 року господарський суд Сумської області почав провадження у справі про банкрутство «Сумихімпрому», а в жовтні того ж року ввів процедуру санації. Однак Фонд держмайна відмовлявся затверджувати план санації, оскільки він не був погоджений з кредиторами. План було затверджено тільки в кінці 2014 року, тоді ж суд продовжив термін санації ще на півроку.