Фірма з оточення Януковича відсудила мільйон за ремонт скверу в окупованому Донецьку
28.04.2015   //  

Управління капітального будівництва Донецької міської ради має сплатити ТОВ «Укрбілдінг корпорейшен» 1,07 млн грн. боргу за ремонт, проведений в червні 2014 року скверу біля пам’ятника «Загиблим комсомольцям» в селі Авдотіне, Ленінського району Донецька.

Таке рішення 16 квітня прийняв Господарський суд Запорізької області.

Суд встановив, що 20 травня 2014 року «Укрбілдінг корпорейшен» та чиновники Донецької міськради уклали договір, за яким фірма до кінця 2014 року мала виконати будівельні роботи з реконструкції на загальну суму 1,86 млн грн. (з ПДВ).

В червні того ж року «Укрбілдінг» в рамках договору виконало будівельні роботи на 1,07 млн грн. За положеннями контракту, вартість робіт визначала фірма, а міськрада мала їх підписати, або аргументовано відхилити. В даному випадку, чиновники поставили свої підписи під актом прийому робіт.

З матеріалів справи відомо, що міськрада обіцяла виділити аванс до 30% від річної вартості контракту, але не вказано, чи були ці кошти перераховані. Лише зазначено, що в грудні 2014 року сторони уклали акт звірки, за якою заборгованість перед «Укрбілдінг корпорейшен» склала 1,07 млн грн.

На засідання суду представники Донецької міськради не з’явилися. Суд вказав, що у нього виникли певні проблеми з направлення міськраді ухвали про відкриття справи та повідомлення про час і місце її розгляду, оскільки регіональне відділення «Укрпошти» повідомило про припинення листування з Донецьком. Тому оголошення про розгляд справи було опубліковано на сайті суду та відправлено на електронну адресу Управління капітального будівництва Донецької міської ради. Офіс «Укрбілдінг корпорейшен», який раніше також знаходився в Донецьку, тепер розташований в Києві на вул. Старонаводницька.

Невдала співпраця з ремонту скверу не вплинула на стосунки Донецької міськради і «Укрбілдінг корпорейшен». З кінця травня по серпень 2014 року вони уклали угод на ремонтні роботи в Донецку ще на 30 млн грн. У судах поки що відсутні позови фірми до міськради щодо сплати значних сум боргу.

«Укрбілдінг корпорейшн» входить в групу DMS, яку контролює депутат Донецької міськради Андрій Альоша, президент Донецької обласної Федерації рукопашного бою. У січні 2014 року року Альоша отримав пост радника тодішнього запорізького губернатора Олександра Пеклушенка з питань взаємодії з бізнесом та залучення інвестицій. Водночас ЗМІ повідомляли, що в такій формі Запоріжжя отримало нового «смотрящего» від президента Віктора Януковича після того як був арештований попередник Євген Анісімов.