В схемі продажу Єремеєвим палива Міноборони з’явилася нова фірма
24.04.2015   //  

Державне підприємство «Укргазвидобування» з кінця березня продає свій бензин А-80 ДЗ єдиному покупцеві – приватному підприємству «Фарт». Про це пише Insider.

Саме цей бензин А-80 ДЗ закуповує міністерство оборони для потреб армії, його єдиним виробником в Україні є «Укргазвидобування». Але постачає армії це паливо інша компанія – фірма народного депутата Ігоря Єремеєва «ВОГ аеро джет». Вона виграла в кінці березня тендер Міноборони на постачання 17,7 тис тон бензину загальною вартістю 387 млн грн.

Таким чином, ПП «Фарт» лише посередник у схемі продажу продукції держпідприємства армії.

За даними державного реєстру юросіб, єдиним цієї фірми, зареєстрованої в місті Хмельницькому, є Оксенчук Ігор Васильович. Він же є керівником підприємства. А призначений Оксенчук був 26 березня цього року. Тобто, за день до виграного «Фартом» аукціону з продажу державного бензину.

За даними держреєстру, до того, як власником «Фарта» став Оксенчук, компанія належала ТОВ “Нафтопродукт-Інвест-Сателіт”, зареєстрованому в Луцьку. Засновниками останнього є п’ять інших юросіб зі столиці Волині. Найвідомішим із них є ТОВ “Континіум”, яке ще наприкінці 1990-х років заснували особисто Ігор Єремеєв та Степан Івахів.

До речі, сама «ВОГ аеро джет» закупила напряму у «Укргазвидобування» тільки 830 тонн по 20 500 гривень за тонну. А вже на наступному аукціоні держпідприємство продало «Фарту» паливо значно дешевше – 16 300 гривень за тону. Таким чином, «заробіток» фірм Єремеєва на перепродажі держпалива Міністерству оборони складе понад 80 млн гривень.

Нагадаємо, що спочатку Міноборони планувало закупити 17,7 тис тонн бензин у А-80 ДЗ у фірми «Феон», якою володіє народний депутат з парламентської групи Єремеєва «Воля народу» Ярослав Москаленко. «Феон» також придбала у Укргазвидобування» сировину для виробництва бензину за ціною, набагато нижчою від ринкової. Але пізніше аукціон було скасовано, а фірма відмовилася від постачання бензину Міноборони.

З березня 2014 року «Укргазвидобування» очолює Сергій Костюк, якого пов’язують з Москаленком.

Міністерство оборони пояснює, що не може придбати паливо напряму у державного «Укргазвидобування», оскільки останнє може реалізовувати продукцію лише через аукціон.