Прокуратура не змогла забрати у фірми гектар лісу: не всі інспектори розписалися в акті про незаконну забудову
24.04.2015   //  

Вищий господарський суд відмовився позбавити ТОВ «Посейдон Агро» права користування гектаром лісу. Про це йдеться у постанові ВГСУ від 16 квітня.

У вересня 2011 р. Київська облдержадміністрація видала розпорядження про передачу ТОВ «Посейдон Агро» лісової ділянки площею 0,95 га із земель Державного агролісгоспу на території Цибілівської сільської ради. Землю фірма отримала у довгострокове тимчасове користування (49 років) з цільовим призначенням – для культурно-оздоровчих та рекреаційних цілей. При цьому зміна цільового призначення заборонялася, єдине дозволене будівництво – це тимчасові будівлі і споруди, необхідні для ведення господарської діяльності. Як тимчасовий лісокористувач фірма також повинна була сплачувати збір за спеціальне використання лісових ресурсів.

У жовтні 2014 р. міжрайонна прокуратура подала в суд з вимогою розірвати договір та повернути земельну ділянку, оскільки фірма систематично, а точніше ніколи з моменту отримання ділянки, не сплачувала збору за користування землею. Окрім того перевірка Держсільінспекції виявила, що на ділянці будовані дерев’яні альтанки та пішохідні доріжки, частина ділянки огороджена кам’яним та металевим парканом, а доступ обмежений. За результатами вказаної перевірки інспекція склала припис щодо усунення порушень вимог земельного законодавства у тридцятиденний термін, однак надіславши цей припис на офіційну адресу фірми – інспекція отримала його назад, оскільки фірма за вказаною в ЄДР офіційною адресою виявилася відсутня.

Суд першої інстанції вимоги прокуратури задовольнив, договір розірвав і зобов’язав повернути землю, однак КАГС рішення скасував: до позову прокуратури «Посейдон Агро» сплатив борг за 2012-2014 р.р., і стверджувала, що за власний рахунок проводить протиерозійні, протизсувні, берегоукріплювальні роботи тощо. Щодо забудови ділянки, то цей факт суд постановив не розглядати, оскільки в позовній заяві прокурора йшлося тільки про несплату збору.

Вищий госпсуд відхилив скаргу прокуратури, опираючись на те, що збір хоч і з порушенням строків але був сплачений; сам лісгосп претензій не висловлює, а навпаки зазначає що без фірми-користувача сам ділянку утримувати не може; щодо будівництва на ділянці – то факт порушення тут на думку суду не доведено, оскільки акт перевірки замість двох інспекторів, які її проводили, підписав тільки один, чим порушено порядок здійснення перевірки.

Незмінними власниками фірми «Посейдон Агро» є Георгій Алфаідзе (Черкаси) і Леонід Супрун (с.Біляни Вінницької обл).