«Бориспіль» може вибити з «Привату» 37,5 млн грн за послуги, які аеропорт не надавав
22.04.2015   //  

Вищий господарський суд  задовольнив касаційну скаргу державного підприємства «Міжнародний аеропорт «Бориспіль», в якому воно просило стягнути з ПАТ «Міжнародні авіалінії України» 37,5 млн грн боргу за послуги з наземного обслуговування повітряних суден. Відповідну постанову суд ухвалив 15 квітня.

Борг МАУ утворився в період з 26 вересня 2012 року по 31 січня 2014 року, за цей час авіакомпанія виконала 22695 рейсів. Суму боргу склали як послуги з обслуговування пасажирів МАУ, так і обслуговування самих літаків.

«Бориспіль» в кінці минулого року намагався стягнути борг, але справу в господарському суді Києва програв. А в лютому 2015 програв і апеляцію.

МАУ і «Бориспіль» ще 1 червня 2009 року уклали договір про наземне обслуговування у вигляді додатку до стандартної угоди Міжнародної асоціації повітряного транспорту. Але  в 2012 році МАУ уклала договори про послуги з наземного обслуговування з ТОВ «Інтеравіа» та ТОВ «Аерохендлінг». Із цими фірмами аеропорт, держпідприємство «Аерорух» і МАУ підписали меморандум про співпрацю.

Суди попередніх інстанцій вказали, що меморандум є доказом того, що аеропорт не надавав авіакомпанії послуг з наземного обслуговування. Але Вищий господарський суд встановив, що цей меморандум не може бути договором, а лише документом про обмін інформацією.

Крім того, ВГС встановив, що суди попередніх інстанцій залишили поза увагою факт, що аеропорт виконує обов’язкові послуги для всіх рейсів кожної авіакомпаній. І без надання таких послуг неможливо здійснювати обслуговування пасажирів і повітряних суден. А документів, які вказували на те, що МАУ відмовилася від таких послуг, матеріали справи не містять.

Більш того, суди раніше не встановили, чи мали технічні можливості представляти аналогічні послуги «Інтеравіа» та «Аерохолдінг». Але ці компанії не були залучені до судового процесу.

Тому Вищий господарський суд вважає, що попередні рішення судів не можна вважати законними і обґрунтованими, а тому вони мають бути скасовані. Справа направлена на новий розгляд в господарський суд Києва.

Нагадаємо, влітку 2014 року прокуратура Київської області заявила, що борг МАУ перед аеропортом «Бориспіль» зріс до 157 млн грн. Восени прокуратура звернулася в господарський суд Києва  з позовом проти МАУ, але справу програв.  На початку березня 2015 року відхилив касаційну скаргу прокуратури і Вищий господарський суд.

 «Інтеравіа» та «Аерохолдінг», як і «Міжнародна авіакомпанія України», належать до орбіти співвласника бізнес-групи «Приват» Ігоря Коломойського.