Група СБУ-шників вирішила вплинути на тендери «Енергоатому» на користь поставок із Росії
21.04.2015   //  

Співробітники Головного управління контррозвідувального захисту СБУ у ході перевірок НАЕК «Енергоатом» настирливо рекомендували працівникам державного підприємства не укладати договір із переможцем тендеру на постачання борної кислоти, мотивуючи це можливою участю переможця у фінансуванні тероризму. Про це йдеться у листі керівництва ТОВ «ЗХР «Донецьк-реактив», текст якого є у розпорядженні «Наших грошей».

« Під час оцінки конкурсних пропозицій щодо борної кислоти тендерний комітет НАЕК «Енергоатом» та співробітники його відокремленого підрозділу «Атомкомплект» почали зазнавати суттєвого тиску з боку співробітників СБУ.

О. Федько, В.Бунечко, І.Козлов, О.Пацальт під час багаторазових візитів в офіс НАЕК «Енергоатом» в усній формі  наполегливо рекомендували не обирати ТОВ «ЗХР «Донецьк-реактив» переможцем торгів, посилаючись на ніби-то відсутність дозвільних документів на виробництво у ТОВ «ЗХР «Донецьк-реактив»…Пересвідчившись в достовірності наданих нашим підприємством документів, співробітники СБУ змінили тактику та стали посилатись на те, що нібито «ЗХР «Донецьк-реактив» та його засновники фінансують сепаратизм та тероризм

Співробітники СБУ почали письмово розповсюджувати інформацію, що нібито кошти , отримані від НАЕК «Енергоатом» за поставлену продукцію  спрямовуються на «податкові ями» в Донецьку , де переводяться у готівку  та використовуються на фінансування тероризму», – йдеться у листі

За даними керівництва «Донецьк-реактиву», проти нього вже відкрито кримінальне провадження, а невдовзі очікуються обшуки на підприємстві і в особистих домівках.

У листі також йдеться про те, що головною метою уваги співробітників СБУ є зупинка підприємства, що зіграє на руку давньому постачальнику «Енергоатому» минулих років – СУЛП «Хімімпекс» (Черкаси), який постачає в Україну продукцію, вироблену в Росії.

«За відсутністю ТОВ «ЗХР «Донецьк-реактив» у хімічній галузі України його продукція може бути замінена тільки продукцією російських виробників, що призведе до збільшення залежності атомних станцій України, МО України, МНС України і гірничорятувальної служби від країни агресора»,- зазначається у листі.

 ТОВ «ЗХР «Донецьк-реактив» у червні 2014 року перереєструвалось з Донецька в м.Черкаси, де розпочались проектні і підготовчі роботи для створення виробництва хімічних реактивів. Зараз частина виробничих потужностей знаходиться в м.Донецьк. Значна кількість продукції експортується в країни СНД та ЄС.

Від «Наших грошей» У березні «Енергоатом» провів тендер на закупівлю для атомних електростанцій 141 т кислоти борної (марка А). До участі у тендері було допущено три учасники. Дніпропетровське ТОВ «Інженерний центр «Реагент» пропонував постачати бор за 3,95 млн грн., ТОВ «Донецьк-Реактив» – за 3,83 млн грн., СУПП «Хіміппекс» – 5,99 млн грн., тобто у півтора рази дорожче. Переможцем торгів було визнано «Донецьк-Реактив». Договірна ціна на кислоту склала 27 130 грн./т. Минулого року за результатами тендерів таку ж кислоту у «Хімімпекса» закуповували по 29 298 грн./т., а в «Донецьк-Реактива» по 23 940 грн./т і 25 200 грн./т.

«Хімімпекс» відомий також як давній постачальник «Енергоатому» їдкого натру. Після того, як «ЗХР «Донецьк-реактив» почав брати участь у тендерах, ціни на нього різко впали. Якщо в 2014-2015 «Хімімпекс» продавав «Енергоатому» натр за 17 500 грн./т -17 790 грн./т, то в 2012 – по 14 890 грн./т (при втричі нижчому курсі долара).