Фірташу, який майже рік обслуговував «Черкасиводоканал» без ліцензії, виплатять 33 мільйони
20.04.2015   //  

ПАТ «Азот» стягнуло з КП «Черкасиводоканал» 32,5 млн грн. заборгованості за очистку стічних вод. Про це свідчить рішення Господарського суду Черкаської області від 2 квітня.

З 1.02.2013р. до 15.03.2014 р. між ПАТ «Азот» і КП «Черкасиводоканал» був договір щодо очистки стічних вод. Контракту передувала процедура закупівлі в одного учасника. Згідно з договором, послуги надавались за тарифом 1160,40 грн./тис.м.куб.

Після закінчення дії договору послуги фактично надавалися до червня 2014 р. на підставі усної домовленості сторін, що підтверджується актами про кількість перекачаних стічних вод.

Відомо, що на момент підписання договору в лютому 2013 року ПАТ «Азот» не мало ліцензії на здійснення централізованого водовідведення і отримало її тільки через дев’ять місяців – 1 листопада.

Крім того, ПАТ «Азот» не мав затвердженого держтарифу на послуги очистки води. «Черкасиводоканал» стверджує, що тариф 1160,40 грн./тис.м.куб є безпідставно завищений. Натомість водоканал посилався на тариф 487,2 грн., затверджений Черкаською міськрадою у 2008 році.

У листопаді минулого року Вищий госпсуд стягнув з «Черкасиводоканалу» 23,64 млн грн. заборгованості на користь ПАТ «Азот». Суд зазначив, що водоканал сам допустив до виконання послуги підприємство, яке не мало ліцензії. Оскільки ПАТ «Азот» виконало свої зобов’язання, а замовник їх прийняв, то нема підстав для визнання договорів недійсними.

Щодо решти заборгованості за березень-червень 2014 р. в сумі 8,86 млн грн., то їх ПАТ «Азот» також стягнуло. Суд не прийняв аргументи водоканалу щодо ліцензії і тарифу, адже попри обізнаність з усіма обставинами він продовжував користуватися послугами.

«Черкасиводоканал» стерджував, що населення сплачувало послуги по нижчій ціні, а тому коштів для погашення заборгованості немає. У зв’язку з цим вона має бути перекладена на міський бюджет або споживачів.

Однак суд виявив, що для тарифи для населення були більшими від вартості послуг ПАТ «Азот» і доводи про відсутність коштів не відповідають дійсності. Відтак «Черкасиводоканал» зобов’язали оплатити заборгованість.

ПАТ «Азот» контролюється Group DF Дмитра Фірташа.

Передача міських стічних вод на очисні споруди ПАТ «Азот» відбулася за рішенням Черкаської міськради у 1992 році. Причиною стала неефективна робота очисних споруд Черкаського управління водопровідно-каналізаційного господарства. У 2003 році Черкаська міськрада прийняла рішення про оплату цих послуг за договорами ПАТ «Азот», які треба щороку поновлювати. Відомості про ці контракти у Віснику держзакупівель не публікувалися.