Суд не дозволив «регіоналу» підняти ціну дизпалива для «Укрзалізничпостачу», не зважаючи на стрибок долара
08.04.2015   //  

Суд відмовив ТОВ «Екоойл» у позові щодо підвищення закупівельних цін на дизельне паливо за договором з ДП «Укрзалізничпостач». Про це свідчить рішення Київського апеляційного господарського суду від 24 березня.

16 січня 2014 року «Екоойл» і «Укрзалізничпостач» уклали угоду на постачання дизпалива на суму 1,31 млрд грн. за ціною 13 130 грн/т. У кінці травня «Екоойл» надіслав замовнику пропозицію щодо підвищення закупівельних цін, зважаючи на ріст курсу долара і збільшення акцизу на нафтопродукти. Однак сторони не дійшли згоди щодо внесення змін договору і «Екоойл» звернувся до суду.

У серпні минулого року Господарський суд м.Києва позов «Екоойл» задовольнив. У новій редакції договору ціна на дизпаливо складала 15 875 грн/т, а загальна вартість договору зросла до 1,85 млрд грн.

Проте апеляційний суд це рішення скасував. Судово-економічна та судова товарознавча експертизи показали, що ціна заявлена у позові «Екоойл» документально не підтверджена.

У довідці ДП «Держзовнішінформ», на яку посилався «Екоойл», не зазначено підстави, з яких збільшено загальноринкову ціну на дизельне паливо. Окрім того в тексті самої довідки зазначено, що вона носить інформаційний характер та не враховує умов контрактів. Таким чином, «Екоойл» не довів, що є підстави для збільшення ціни товару.

Співвласниками фірми «Екоойл» є Сергій Тронь, брати Роман Аркаллаєв і Нуруліслам Аркаллаєв, який був народним депутатом 5,6,7 скликань від Партії регіонів, є президентом Федерації дзюдо України.

Відомо, що 16 січня 2014 року «Укрзалізничпостач» підписав два договори вартістю по 1,31 млрд грн. кожен з двома компаніями – ТОВ «Екоойл» і ТОВ «Перша паливна компанія».

Відомо, що за аналогічною схемою добилася підвищення закупівельної ціни «Перша паливна компанія», офіційним власником якої записаний донеччанин В’ячеслав Момот. Востаннє Вищий госпсуд приймав рішення у цій справі 20 жовтня минулого року. «Укрзалізничпостач» програв спір з ТОВ «Перша паливна компанія» у трьох інстанціях.