- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Скандальні годувальники солдатів-2/2. «Генерал-Єнакіївські»

 У рейтингу поки що не враховані результати останніх закупівель Міноборони. [1] Нагадаємо, що згідно з укладеними 30 березня договорами «Єнакієвскі»  отримають левову долю грошей Міноборони за харчування солдатів протягом квітня-липня цього року у Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Рівненській, Тернопільській, Чернівецькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Волинській, Хмельницькій, Черкаській та Вінницькій областях  – понад 537,81 мільйонів гривень.

Решту підрядів так само традиційно отримали ТОВ «Укрпродакорд ОР» з «білоцерківських» [2] та ПП «Артек-Союз», тобто всі учасники Асоціацію харчових підприємств «Армія», а також ще один традиційний армійський постачальник – ТОВ «Авіка». Відпрацьована схема і цього разу не підвела. Всього незмінні годувальники отримають майже 1,1 мільярди гривень харчування армії протягом квітня-липня.

 

«Метсобстар-ХК» (474 млн грн.)

 ТОВ «Метсобстар-ХК» є клоном фірми «Оптукрпром-ВР». «Метсобстар», зареєстрований в Києві у вересні 2010 року, у 2011 році відзначився в ролі технічного оскаржувача армійських тендерів. Крім подачі скарги до АМКУ [3] у лютому 2011 році на умови документації відкритих торгів щодо харчування солдатів, «Метсобстар-ХК» для надійності завалив суди купою [4] аналогічних [5] позовів [6]. Синхронно скаргу до АМКУ подав «Візит» [7] з «білоцерківських».

 В результаті армійці укладали неконкурентні договори [8] із іншими фірмами «єнакіївських» – «Провідною продовольчою компанією ЗС» та «Оптукрпром-ВР», а також з «Укпродакорд ОР» від «білоцерківських».

Втім, у червні 2011 Міноборони таки проводить відкриті торги на закупівлю харчування. На торги заявилися тільки бажані учасники. Також подав заявку на торги  і «Метсобстар-ХК», який про всяк випадок знов накидав купу [9] судових [10] скарг [11] на торги. Втім, торги пройшли у бажаному для «єнакіївских» руслі, й «Метсобстар-ХК» (який прийшов на тендери фактично без документів [12]) відкликав скарги.

У штаті «Метсобстар-ХК» з’являються співробітники попередників [13]. В окремих випадках ланцюг тягнеться аж до «Підприємства «Босна» [14].

А вже у вересні того ж року «Метсобстар-ХК» отримує договори на 57,4 мільйони [15] від тодішнього міністра Міносцполітики Сергія Тігипка [16] на харчування дітей-чорнобільців. Тендерну документацію та протокол розкриття пропозицій віднайти не вдалося, втім, очевидно, всі необхідні документи фірма вже мала.

Наступного разу «Метсобстар-ХК» заявляється на армійські торги на початку 2012 року – напередодні відставки Єжеля та призначення міністром оборони Дмитра Саламатіна [17]. На тендери Міноборони «Метсобстар-ХК», перереєстроване у Василькові, заходить у теплій компанії «ППК ЗС», «Оптукрпром-ВР» та «паливної» тендерної прокладки «єнакіївських», зареєстрованої у сусідній з «Метсобстар-ХК» кімнаті менше як за місяць до тендеру – ТОВ «Євронафтосистеми», котре того ж року переїхало до Одеси та було ліквідоване суддею Лепехою [18]. «Євронафтосистеми», яке подало виключно ціни та статут, «єнакіївські» явно брали на армійські торги на роль «технічного оскаржувача».

Втім, результати тендерів «єнакіївськіх» задовольнили. «Метсобстар-ХК» отримує сотні мільйонів [19].

Синхронно із армійцями, Міноцполітики укладає за неконкурентною процедурою із «Метсобстар-ХК» договори на чергові десятки мільйонів [20] на харчування дітей-чорнобільців.

Надалі «Метсобстар-ХК» виходить з пулу годувальників дітей [21], натомість «єнакіївські» завели до нього фірм-наступники – ТОВ «Ректан» та ТОВ «Адмет-груп».

В пулі ж армійських годувальників «Метсобстар-ХК» утримується і в 2013 році [22], вже за чергового міністра оборони Павла Лебедєва [23], зокрема за допомоги перевіреної технології оскарженні відкритих торгів, в якій було задіяно чергову фірму «єнакіївських» – ТОВ «Люкс Про Форм».

Надалі «Метсобстар-ХК» за ідентичною із «Оптукрпром-ВР» схемою та абсолютно синхронно перереєстровується з Київщини до Чернігова, на ту саму адресу, переписується на ту ж Олену Смєлову та запускає процедуру самобанкрутства [24] із тим самим ліквідатором Іриною Стук. Зафіксовані в реєстрі кредиторів вимоги армійців склали біля 5 мільйонів [25]. У листопаді 2014 року фірму ліквідовано [26], жодних її боргів армії не відшкодовано.

Директором «Метсобстар-ХК» певний час значився Генкін Аркадій Володимирович, на якого записано ТОВ «Геус-Груп», якого у березні 2015 року Міноборони запросило на серію закупівель харчування.

 «Ректан» (101 млн грн.)

 Київське ТОВ «Ректан» було зареєстровано у 2007 році Олександом Ємельяновим та Олександром Ступаком.

Ступак також відомий як засновник успішної в армійців «паливної» прокладки ТОВ «Елейн» [27] (директором якої числився Павло Максімов) та як партнер по ТОВ «Грандвуд інвест» Олексія Чеботарьова [28], близького до екс-голови МВС Віталія Захарченка. Чеботарьова вважають одним з головних гравців нелегального ринку горілки.

Вперше «Ректан» заявився на тендер Мінсоцполітики у 2012 році, подавши заявки на ті самі лоти, що й інші фірми групи – «Метсобстар-ХК» та ТОВ «Адмет-груп». Нові фірми виграють, «Ректан» отримує майже 100 мільйонів.

За рік, в березні 2013 року, «Ректан» заявляється на армійські харчові тендери [29], де страхує пропозиції ТОВ «Адмет-груп». В одному успішному випадку – в тісній компанії «Метсобстар-ХК», в іншому – разом із «Оптукрпром-ВР» й іншими фігурантами рейтингу.

Один тендер «єнакіївські» записують в актив «Адмет-груп», інший – «Адмет-груп» ділить із ТОВ «Авіка».

На цих тендерах директором «Ректан» значиться Олександр Савченко, який до того був директором «Укрпродакорд ОР» з «білоцерківської групи» Березюка. При тому, у ЄДР наявні відомості, що з квітня 2012 року керівником фірми є Марія Рябцева, яка нині значиться єдиним власником фірми.

Надалі, до 2014 року, «Ректан» є постійним постачальником ДСП «Чорнобильский спецкомбінат», де група «єнакіївських» постійно отримує договори на постачання харчів. Також «Ректан» постійно підтримує [30] інші «єнакіївські» фірми на тендерах.

Міноборони у березні 2015 запросило «Ректан» на серію перемовин із закупівлі харчування.

 «Адмет-груп» (180)

ТОВ «Адмет-груп», первинно зареєстроване в Одесі на Дмитра Водоп’янова, вперше заявилося на тендер Мінсоцполітики у 2012 році, подавши заявки на ті самі лоти, що й інші фірми групи – «Метсобстар-ХК» та ТОВ «Ректан». Нові фірми виграють, «Метсобстар-ХК» випадає з пулу.

У «Адмет-груп» починають працювати [31] люди з «Метсобстар-ХК».

За рік, в березні 2013 року, «Адмет-груп», вже зареєстроване у Боярці на Олександра Горбенко (раніше директорствував в ТОВ «Укпродакорд ОР» Березюка) і Ганну Бутенко, заявляється на армійські харчові тендери [29]. В одному успішному випадку – в тісній компанії «Метсобстар-ХК» та ТОВ «Ректан», в іншому – разом із ТОВ «Ректан» та «Оптукрпром-ВР» й іншими фігурантами нашої антології. Перший тендер «єнакіївські» записують в актив «Адмет-груп», інший «Адмет-груп» розділяє із ТОВ «Авіка».

З того часу і дотепер «Адмет-груп» міцно закріплюється [32] в пулі армійських годувальників – вчергове змінивши власника та керівника на Андрія Усенка, екс-директора «ППК ЗС» та низки інших ліквідованих фірм «єнакіївських». Останні армійські підряди «Адмет-груп», вчергове переїхавши (тепер до Гостомеля), отримує під минулий Новий рік [33], та досі годує солдат.

Щодо дітей-чорнобильців – «Адмет-груп» у травні 2014 року разом із іншою «єнакієвською» фірмою ТОВ «Перша Компанія Максимум» виграють тендер Мінсоцполітики, яким керувала Людмила Денисова [34].

Судова історія взаємин «Адмет-груп» із бюджетниками є досить стандартною – борги із комуналки [35] та стягнення заборгованостей [36]. Також є цікаве судове рішення [37] про характер роботи «Адмет-груп» із ТОВ «Перша Компанія Максимум» та способи, як кажуть, «завищення податкового кредиту» між пов’язаними структурами.

Прокуратурою Маневицького району у жовтні минулого року було порушено кримінальне провадження щодо «Адмет-груп» стосовно привласнення коштів на харчування [38] дітей-чорнобильців. Жодного судового продовження, наразі, ця історія не мала. У листопаді минулого року в Маневицькій райраді на засіданні комісії рекомендується укладати нові договори [39] із «Адмет-груп» на харчування дітей. «Адмет-груп» на засіданні представляє Кісільов Андрій Вікторович.

Особа із таким ПІБ була свого часу цілим полковником [40] служби Держспецтранспорту та начальником відділу матзабезпечення та планування. Та була відповідальною за проведення тендерів.

В судовому реєстрі міститься купа рішень по кримінальній справі щодо полковника Андрія Кісільова. Справа відкрита за зловживання посадовим становищем та підробками документів спільно із постачальниками харчів для військових у 2011 – 2013 роках, що призвели до втрат на мільйон. Перша згадка кримінальної справи датується червнем 2013 [41] року. Остання – лютим цього року [42]. Загалом, справа перебігає таким чином: прокурори методично подають недосконалі обвинувальні матеріали до суду, суд їх повертає, прокурори оскаржують повернення – і так по колу, роками. Тож цілком ймовірно, що досвідчений полковник Кісільов міг зайнятись улюбленою справою на новій роботі. Так само як колись хабарник-прикордонник, відпущений судом, влаштувався представляти [43] на тендерах годувальника військових.

У березні 2015 року Міноборони запрошує «Адмет-груп» на перемовини із закупівлі харчування. Так само як засновану у червні 2013 року ТОВ «Транс логістик центр», власником якого значиться Ганна Бутенко, а керівником – Олександра Горбенко.

 «Перша Компанія Максимум» (295 млн грн.)

  Засноване у лютому 2012 року у Василькові ТОВ «Перша Компанія Максимум» («ПКМ») було зареєстровано на Максімова Павла Анатолійовича. Він також був директором інших успішних «паливних» прокладок групи – ТОВ «Укропттрейд-ВС» (ліквідовано [44] в Одесі суддею Лепехою) та ТОВ «Елейн».

Перший успіх фірми припав на початок 2013 року, коли тодішній міністр соцполітики Наталія Королевська [45] вирішила змінити вивіски годувальників [46]дітей-чорнобильців. За дружньої підтримки інших фірм групи – ТОВ «Люкс Про Форм», ТОВ «Дари морів», ТОВ «Адмет Груп»«ПКМ» отримує перші 90 мільйонів.

Потому у фірмі якось негарно засвічується [47] новий директор (а надалі і власник) – Олександр Савченко – колишній керівник «Укрпродакорд ОР» Березюків та ТОВ «Ректан».

Попри цей скандал, Мінсоцполітики Людмили Денисової наступного року докидає «ПКМ [34]» ще 73 харчових мільйони. Наступні «чорнобильські» 8 мільйонів Мінсоцполітики відписав «ПКМ» наприкінці минулого [48] року.

Майже синхронно, напередодні призначення Степана Полторака міністром оборони, Міноборони відписує [49] «ПКМ» 110 мільйонів за авіапаливо.

В проміжках між освоєнням коштів на харчування дітей та армійське авіапаливо, «ПКМ» за моделлю «Ректана» є постійним постачальником ДСП «Чорнобильский спецкомбінат» та ходить на тендери – наприклад, цього року в середині березня Міноборони запрошує [50] «ПКМ» на переговори із закупівлі зимового дизельного палива.

Судова історія «ПКМ» є вкрай бідною – хіба крім класичних комунальних боргів [51] та вже згаданих податкових оптимізацій [37] із «Адмет Груп».

 «Люкс Про Форм» (3 млн грн.)

 Одна з наймолодших, найактивніших та найбільш автономних фірм групи. Фактично, ТОВ «Люкс Про Форм» було б складно віднести до «єнакіївських» – якби не їх спільне системне кругове освоєння коштів ДСП «Чорнобильский спец комбінат», куди «єнакіївські» не допускають чужих харчовиків.

Основний профіль «Люкс Про Форм» – оскарження тендерів до антимонопольного комітету. Цим фірма допомагає правильним учасникам та їх замовникам. Наприклад, Міноборони та «Укрпродакорд ОР» із ПП «Артек-союз» [52]. Чи тюремникам та їх постачальникам дорогої риби [53]. Також «Люкс Про Форм» світився як спаринг – партнер наддорогих тюремних постачальників [54] та підприємств «єнакіївських» на торгах Мінсоцполіитки.

Також у активі «Люкс Про Форм» – невеликий скандал із спробою харківських нацгвардійців встановити історичний максимум цін на пайки за неконкурентною схемою одного учасника. Після публікації «Наших Грошей» [55] гвардійці різко передумали купувати пайки за 86,50 гривень при цінах сусідів 60,40 гривень – як самі відзначили «через порушення, які вплинули на об’єктивність визначення переможця процедури закупівлі». Тепер «Люкс Про Форм» намагається продавати пайки населенню [56]. При чому у розділі «наші клієнти» якось непереконливо вказує такими – без жодних очевидних на те підстав – ЗСУ та МВС [57].

Фірма змінила купу адрес та нині числиться у Вишневому Київської області та записана на британський офшор «Твідейл Трейдинг», керівником значиться Максим Романов. Схоже, читачі «Наших Грошей» ще не раз почують про цю фірму.

«Дари морів» (н/д)

ТОВ «Дари морів», зареєстроване нині на екс-директора ТОВ «Оптукрпром-ВР» Михайла Максименко, як суто технічна фірма групи навряд чи опинилася б у списку, якби не кілька цікавих деталей. По-перше, фірма яка разом із «Люкс Про Форм» допомогла «Першій компанії максимум» змінити попередні фірми «єнакіївських» у харчуванні дітей-чорнобильців, займалася закупівлею м’яса в Держрезерві [58]. Для розуміння ситуації – Держрезерв продає м’ясо, строк придатності якого спливає. Для харчування дітей та солдат воно непридатне. Куди «єнакіївська» фірма поділа це м’ясо – можна лише здогадуватися. Здогадки виходять надто сумними.

По-друге, саме з «Дарів морів» походить Тарас Єцик, чия нинішня фірма ТОВ «Час Мрій» разом із іншим «новачком» ТОВ «Міраж Трейд» заблокувала останні відкриті торги на харчування армійців. Тарас Єцик у своєму резюме вказував, що є начальником відділу держзакупівель ТОВ «ЮА Апріорі». Саме ця фірма за стандартною схемою «банкрутства відсутнього боржника» ліквідувала в Одесі у судді Лепехи [18] «паливну» фірму «єнакіївських» ТОВ «Євронафтосистеми» – тендерного та фізичного сусіда ТОВ «Метсобстар-ХК».

Також Тарас Єцик працював в Центральному територіальному департаменті Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (07.2012 – 01.2013), Управлінні з матеріально-технічного забезпечення спортивних заходів Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту України (03.2011 – 05.2011), Державному комітеті України з державного матеріального резерву (03.2007 – 09.2010). В останньому він був відповідальним за проведення тендерів та закуповував паливо у «єнакіївських» фірм.

Внаслідок цих блокувань за старим методом Міноборони оголосило неконкурентні перемовини. На які запросила чи не всі наявні скандальні фірми «єнакієвських», а також «новачків». «Переможцем» від їх групи призначили «новачка», засновану в Києві у вересні 2014 року ТОВ «Геус-Груп», яку очолює Аркадій Генкін, екс-директор ТОВ «Метсобстар-ХК». Решту підрядів так само традиційно отримали ТОВ «Укрпродакорд ОР» з «білоцерківських» та не менш традиційні армійські постачальники – фігуранти цього рейтингу ТОВ «Авіка» та ПП «Артек-Союз». Відпрацьована схема і цього разу не підвела.

Підсумовуючи, слід визнати, що тут наведено лише найскандальніші тендерні фірми «єнаківських» харчового напрямку. Висвітлення інших напрямків їх діяльності – окрема тема.

Потому, перейдемо до інших номінантів нашого рейтингу скандальних харчувальників.

 

Далі буде…

 

Володимир Лютий, для «Наших Грошей»