Ребрендинг допоміг донецьким фармацевтам отримати 1,2 млн грн на закупівлю ліків
06.04.2015   //  

Комунальний заклад Київської обласної ради “Київська обласна клінічна лікарня”  27 березня уклав з ТОВ «ФРАМ-КО» угоду про закупівлю ліків на суму 1,2 млн грн. Про це повідомляється у віснику державних закупівель.

Лікарня закупить 295 видів ліків.

ТОВ «ФРАМ КО» створено в жовтні 2014 року. Його очолює Наталя Калінська. Власником фірми є Михайло Чуприна. Адреса реєстрації ТОВ «ФРАМ КО» співпадає з адресою, за якою на початку 2015 року розміщувалося ТОВ «ФРА – М». Ця фірма зареєстрована в Донецьку, очолює її Сергії Ходос. Власниками фірми є Сергій Ходос, Павло Свистун та кіпрська «Фасіліум холдінгз лімітед». «ФРА-М» вдавалося виграти багато тендерів за часів, коли міністром охорони здоров’я була Раїса Богатирьова. Так, в 2013 році фірма отримала від МОЗ понад 131 млн грн. Минулого року підприємство виграло цілу низку тендерів міністерства оборони.

Це перший тендер, який виграла «ФРАМ КО». Примітно, що в тендерних документах Київської обласної клінічної лікарні це підприємство вказано як «ФАРМ КО». Але зазначені в документації код ЄДРПОУ та адреса реєстрації приводять до ТОВ «ФРАМ КО». В оголошеннях про відкриття вакансій підприємство називає себе одним з найбільших дистриб’ютерів на фармацевтичному ринку України.

Конкурентом ТОВ «ФРАМ КО» виступало приватне акціонерне товариство «Медфарком-центр», яке запропонувало ціну майже 115 тис грн вищу. 90% акції цієї фірми належить швейцарській компаній «Палма Груп С.А.», на сайті якої вказано, що «Медфарком-центр» є правонаступником ТОВ «Медфарком». Останнім володіють одесити Михайло Даварашвілі, Павло Порван, Борис Колісниченко і швейцарська «Палма Груп С.А.». «Медфарком-Центр» і «Медфарком» також мають одного директора – Михайла Бабенка.

Борис Колісниченко є бізнес-партнером колишнього нардепа і екс-заммміністра транспорту Ігоря Урбанського по ТОВ «Судноремонтне підприємство «Дунайсудносервіс» та ще низці компаній. Сьогодні його син Олександр Урбанський має мандат народного депутата і входить до фракції «Блок Петра Порошенко». Хоча на виборах він був висуванцем партії «Сильна Україна» Сергія Тігіпка. ПрАТ «Медфарком-Центр» в 2014 отримав від МОЗ 38 млн на закупівлю ліків, зайнявши за обсягами виграних тендерів 14 місце.