Після Майдану київська прокуратура попросила під забудову вже 32 гектари. У тому числі в “Пирогово”
03.04.2015   //  

За останні п’ять років прокуратура міста Києва звернулася до Київради з клопотаннями про виділення під будівництво житла щонайменше 11-ти земельних ділянок в різних районах Києва загальною площею майже 38 гектарів. Про це йдеться в сюжеті Аліси Юрченко в телепрограмі «Наші гроші».

Найбільш активно прокуратура почала просити собі землю з другої половини 2014 року -85% всієї площі (або 32,5 га) припадають на цей період.

 Чотири масштабних ділянки, на які сьогодні київська прокуратура має види, вона відсудила у приватних фірм.

По-перше, це дві ділянки загальною площею майже 10 га на виїзді з Києва по Житомирській трасі, вартістю 35 млн грн.

Ще дві ділянки площею 7 га та 10 га знаходяться в районі музею «Пирогово». Цікаво, що після виграного судового процесу прокуратура повідомила в своєму прес-релізі, що одна з ділянок (Заболотного, 29)  повернута музею, оскільки вона «відноситься до зони охоронюваного ландшафту музею архітектури та побуту НАН України».  Відповідно, в такому районі будувати заборонено. Але пізніше прокуратура попросила у Київради саме цю ділянку під забудову.

Самій прокуратурі займатися господарською діяльністю забороняє законодавство. А тому вона для забудови наймає приватні компанії. Така схема вигідна і для приватних забудовників, які не змушені витрачати кошти і час на отримання ділянок на аукціонах. За оцінками депутата Київради Галини Янченко, в збудованих будинках прокуратура отримує 10-15% квартир.

Ця цифра підтверджується на прикладі будинку, що збудований на виділеній київським прокурорам землі на вулиці Малиновського.   Забудовник – фірма з групи «Аркада», яка вважається близькою до нащадків екс-президента «Київміськбуду» Володимира Поляченка. Будівельники вже звели 264- квартирний будинок бізнес-класу на виділеній в 2012 році київським прокурорам землі. Щоправда, прокурори в цьому будинку не житимуть, забудовник розплатився за ділянку 28 помешканнями в інших будівлях. В яких – таємниця.