Оточення Супруненка намагалось стягти третину мільярда за незаконно куплені акції «Київміськбуду»
03.04.2015   //  

Низка компаній намагались відсудити в Київської міськради в сумі 316,32 млн грн. за незаконно придбані акції «Київміськбуду». Про це свідчать судові рішення від 27 лютого і 2 березня.

29 липня 2009 року ТОВ «Фінансова компанія «Новий регіон» придбала в Київради 80% Київміськбуду за 114,08 млн грн.

У липні 2010 року ФК «Новий регіон» продала 66,53% акцій кіпрським компаніям «Atima Limited», «Akvista Limited», «Intermion Limited», «Intrapolia Limited», «Surtoria Limited», «Investion Limited», «Vigorans Limited» і «Altimak Limited» за 96,80 млн грн. У серпні того ж року «Investion Limited», «Vigorans Limited» і «Altimak Limited» продали 24,72% акцій лондонській компанії «Fitzneal Real Estate Limited» за 106,51 млн грн.

У 2010-2011 рр. визнано недійсним договір купівлі-продажу 80% «Київміськбуду» між Київрадою та ФК «Новий регіон». Відтак власником основного пакету акцій залишається Київрада.

Вищезгадані компанії, які купували акції в ФК «Новий регіон», звернулися з позовами до Госпсуду м.Києва та Київського апеляційного госпсуду щодо повернення їм коштів, сплачених за акції. Відповідачами у справах є до Київради, Департамент комунальної власності, головне управління державної казначейської служби.

«Investion Limited», «Vigorans Limited» і «Altimak Limited» хотіли стягнути 229,56 млн грн., «Atima Limited», «Akvista Limited», «Intermion Limited», «Intrapolia Limited», «Surtoria Limited» – 86,75 млн грн.

Компанії стверджували, що підставою для визнання недійним початкового договору купівлі-продажу акцій «Київміськбуду» стали дії Департаменту комунальної власності.

Також позовні вимоги мотивовані тим, що господарські суди не застосували двосторонню реституцію до сторін договору у зв’язку з чим ФК «Новий регіон» не повернуто 114,07 млн грн.

Суд у позові відмовив, оскільки позивачі не перебували у договірних відносинах. Кошти, які вимагається стягнути, сплачувалися по ланцюжку перепродажів ФК «Новий регіон» і «Fitzneal Real Estate limited», а не Київській міській раді.

Реституція застосовується лише за наявності між сторонами договору, який визнаний нікчемним чи недійсним. Таким чином позивачі мають звертатися з вимогою про стягнення коштів до продавця цінних паперів. Щодо ФК «Новий регіон», то вона була третьою стороною у справі і позову до Київради не подавала.

У вересні минулого року вищезгадані компанії судилися щодо права власності на 66,53% «Київміськбуду». Суд у позові відмовив.

Головне управління комунальної власності Києва у той час очолював Анатолій Чуб, який є чоловіком сестри екс-мера столиці Леоніда Черновецького.

Нинішнім засновником ТОВ «ФК «Новий регіон» є компанія «Аспра Трейд Лімітед» (Беліз). Директор фірми – Михайло Піроцький, з оточення Анатолія Чуба та екс-зятя Черновецького Вячеслава Супруненка, який у 2011 році був оголошений в міжнародний розшук. Як відомо, брат Вячеслава Супруненка Олександр в цьому році став депутатом Київради.

ЗМІ називають вказані вище закордонні компанії близькими до екс-зятя Черновецького. Хоча, «Atima Limited», приміром, раніше це заперечувала.

Як відомо, «ФК «Новий регіон» у 2009 році купив частки холдингових компаній «Київміськбуд» (80%), «Київводоканал» (25,464%), «Київхімволокно» (51%) і «Київгаз» (28,46%), які суди у 2010 році повернули місту. По приватизації акцій цих підприємств відкриті кримінальні провадження. Проте як показала остання перевірка роботи екс-прокурора Києва Сергія Юлдашева, розслідування у справах фактично не ведеться. Розслідування щодо екс-керівника Департаменту комунальної власності м.Києва Антолія Чуба взагалі зупинено.