Селищна рада «подарувала» громадянам понад 3 га землі в таборі університету Богомольця в Кончі Заспі
01.04.2015   //  

Національний медичний університет ім.О.О.Богомольця намагається повернути 3,34 га землі свого табору в Козині, які передано у власність громадянам. Про це йдеться у рішенні Господарського суду Київської області від 16 березня.

Університет звернувся із позовом про нікчемність рішення Козинської селищної ради від 30.10.2010 р. про передачу ділянок площею 1,7 га і 1,64 га у власність Корнієнко Олені Леонідівні та Рум’янцеву Володимиру Михайловичу для ведення особистого селянського господарства. Університет вимагав повернути ділянки у держвласність і постійне користування університету.

Суд у позові відмовив, оскільки рішення органу місцевого самоврядування не є правочином, а є правовим актом органу місцевого самоврядування, і має визнаватись недійсним із застосуванням іншого правового механізму.

Відомо, що приватизована земля знаходиться в межах спірної ділянки площею 10 га, за яку університет Богомольця майже шість років судиться з селищною радою.

У 2009 році Госпсуд Київської області визнав недійсним розпорядження Обухівської РДА від 2002 р. щодо відведення землі університету під розміщення Спортивно-оздоровчого табору «Медик». Встановлено, що Обухівська РДА не мала права розпоряджатися цією ділянкою, натомість таке рішення могла приймати тільки Козинська селищна рада. Це судове рішення університет неодноразово оскаржував.

Останні рішення у цій справі приймалися у березні-червні 2014 року, коли Київський апеляційний госпсуд і Вищий госпсуд визнали право університету Богомольця на земельну ділянку 10 га.

Встановлено, що ділянка була відведена університету ще у 1957 році рішенням виконкому Київської облради. Таким чином, медуніверситет був добросовісним користувачем ділянки протягом багатьох років. Тоді ж суд визнав незаконною передачу у власність громадянам у 2010 році частину цієї земельної ділянки.