Прокуратура Миколаївщини вирішила не допустити розширення порту Фірташа ще на 80 гектарів
30.03.2015   //  

Прокуратура Миколаївської області подала в суд з метою не допустити відведення 79,4 га землі ТОВ «Морський спеціалізований порт «Ніка-Тера». Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури.

Йдеться про ділянку в акваторії Бузького лиману вартістю 219 млн грн. ЇЇ порт хоче використати під розміщення внутрішнього рейду для відстою суден з обладнанням якірних місць. Наразі Миколаївська міськрада надала «Ніка-Тері» дозвіл на розробку проекту відведення цієї ділянки в оренду.

Заступник прокурора Миколаївської області звернувся до суду з вимогою скасувати рішення міськради як таке, що прийняте з перевищенням повноважень.

Бузький лиман належить до водних об’єктів загальнодержавного значення, оскільки відноситься до внутрішніх морських вод України. Розпорядження внутрішніми морськими водами, у тому числі надання частин водних об’єктів для створення портової акваторії, належить до винятково компетенції Кабінету Міністрів України – а не міської ради.

Нагадаємо, з 2011 р. морпорт «Ніка-Тера» знаходиться під контролем Дмитра Фірташа, наразі актив офіційно входить в Group DF.

У березні цього року «Ніка-Тера» взяла у міста в оренду ще 26 гектарів водного фонду для розширення й обслуговування підхідного каналу й операційної акваторії термінала. В початковому проекті фірма просила оренду на 25 років, однак депутатська комісія з питань екологічної політики не давала погодження на виділення землі – «Ніка-Тера» не хотіла проводити ні оцінку впливу проекту на навколишнє середовище, ні громадські слухання. При цьому, за словами секретаря міськради Валерія Калашнікова, порт насправді і так користується цією ділянкою без оформлення оренди – тобто безкоштовно, а орендна плата мала б складати 1,25 млн грн. на рік. В результаті міська рада, щоб не втрачати прибутку від оренди акваторії, пішла на компроміс – землю віддали в оренду на рік, за цей час порт має провести громадські слухання.