Хабарника на пост голову рятувальної служби лобіював Ярема
29.03.2015   //  

Призначення Сергія Бочковського на посаду глави Держслужби надзвичайних ситуацій у 2014 році відбувалося за поданням тодішнього глави Міноборони Михайла Коваля. А особисту співбесіду з кандидатом та його захист на засіданні Кабінету міністрів проводив Віталій Ярема. Про це стало відомо зі стенограми засідання уряду від 23 квітня 2014 року, оприлюдненої нардепом, радником голови МВС Антоном Геращенко.

Згідно зі стенограмою, Сергій Борковський заявив, що його кандидатуру на посаду вніст тодішній міністр оборони Михайло Коваль (згодом знятий з посади). Присутній на засіданні перший зам міністра оборони Богда Буца заявив, що «Міноборони розглянуло це питання і одноголосно підтримало» кандидатуру Бочковського.

Віталій Ярема, який тоді займав посаду першого віце-прем’єр міністра, особисто попросив підтримати Бочковського: «Фахівець, людина, яка має досвід, і я особисто проводив з ним бесіду. Є думки, як покращити ситуацію в Службі надзвичайних ситуацій, сьогодні вже починається сезон пожеж, тому прохання підтримати» (весь текст нижче).

Геращенко оприлюднив витяг зі стенограми у відповідь на закид екс-міністра екології Андрія Мохника у тому, що кандидатуру Бочковського «проштовхували» міністр МВС Арсен Аваков і голова уряду Арсеній Яценюк.

Нагадаємо, 28 березня Печерський райсуд заарештував Бочковського та його заступника Сергія Стоєцького на 2 місяці з можливістю звільнення з-під варти за умови внесення застави у сумі 1,182 млн. гривень. Їх звинувачують у хабарництві та розкраданні на тендерах.

Обох керівників ДСНС було затримано слідчими МВС безпосередньо під час засідання уряду 25 березня.

Віталій Ярема минулого літа був призначений генпрокурором України. У лютому 2015 року після низки корупційних скандалів (банк, земля Юри Єнакіївського, повернення грошей сестрі Присяжнюка, охоронці Яреми вивозили речі з будинку Пшонки) він та кілька його заступників пішли у відставку без будь-яких офіційних звинувачень.

Засідання Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2014 року

БОЧКОВСЬКИЙ С.С.- Полковник Бочковський Сергій Станіславович.

ЯЦЕНЮК А.П.- Ви вже у відставці за вислугою років.

БОЧКОВСЬКИЙ С.С.- В 2010 році пішов у відставку з посади першого заступника начальника Головного управління в Одеській області.

ЯЦЕНЮК А.П.- Ви оформили пенсію?

БОЧКОВСЬКИЙ С.С.-Так.

ЯЦЕНЮК А.П.- Ви фахівець в пожежній безпеці?

БОЧКОВСЬКИЙ С.С- Так. Взагалі працював на різних посадах, в тому числі обіймав посаду старшого наукового співробітника , працюючи в Українському науково-дослідному інституті. Працював і в службі і в профілактиці.

ЯЦЕНЮК А.П.- Вас міністр оборони Коваль вніс?

БОЧКОВСЬКИЙ С.С- Так.

БУЦА.Е.Б- Міноборони розглянуло це питання і одноголосно підтримало.

ЯЦЕНЮК А.П.- Точно одноголосно?

БУЦА.Е.Б- Точно. Я був присутнім на цій колегії.

ЯРЕМА В.Г.- Прошу підтримати. Фахівець, людина, яка має досвід, і я особисто проводив з ним бесіду. Є думки, як покращити ситуацію в Службі надзвичайних ситуацій, сьогодні вже починається сезон пожеж, тому прохання підтримати.