Вищий госпсуд остаточно забрав у російського банкіра столичний санаторій
26.03.2015   //  

Вищий господарчий суд задовольнив касаційну скаргу столичної прокуратури про повернення державі санаторію, що розташований на вул. Червонофлотська, 9 у Києві. Про це свідчить постанова суду від 18 березня.

У травні 2004 року ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» продало майновий комплекс санаторію ім. Першого Травня площею 6259,20 кв м ТОВ «Кармен-Інвест».

У подальшому комплекс неодноразово відчужувався. Останнім власником санаторію є ТОВ «Готельний комплекс «Глорія», яке купило його у серпні 2008 року у ТОВ «Комерційна компанія» за 6,35 млн грн.

У червні 2011 року столична прокуратура звернулася до суду в інтересах Фонду держмайна і Міністерства охорони здоров’я, вимагаючи повернути санаторій державі.

Суд першої інстанції визнав право власності Фонду держмайна на санаторій і витребував комплекс із незаконного володіння ТОВ «Готельний комплекс «Глорія». Але фірма виграла апеляцію. І лише у 2015 році Вищий госпсуд остаточно вирішив забрати санаторій у «Глорії» на користь держави.

Суд вказав, що на момент створення ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» санаторій був державною власністю і був переданий «Укрпрофоздоровниці» лише у відання, а не володіння. Санаторій міг бути проданий лише за згодою власника – держави в особі ФДМУ.

Станом на 2004 рік засновниками ТОВ «Кармен-Інвест» були ТОВ ТПК «Каскад-Імпекс», засновниками якого були Олексій Д’яков і Олена Сіукаєва, та ТОВ «НВП «Укрсервісбуд», що належить родині екс-депутата Київради Володимира Присяжнюка. Нинішніми засновниками ТОВ «Кармен-Інвест» є Володимир Присяжнюк і Олексій Д’яков. Вони є партнерами по виноробному бізнесу.

Засновником ТОВ «Готельний комплекс «Глорія» є кіпрська компанія «Jenifex Participation Limited» («Дженіфекс Партісіпейшн Лімітед»). У 2008-2009 рр. до складу засновників ГК «Глорія» входив також банкір Вячеслав Юткін, який у 1999-2008 рр. був директором ТОВ «Комерційна компанія».

Юткін і «Jenifex Participation Limited» є власниками ТОВ «НРБ-клуб», яка володіє низкою готелей в Україні.

Вячеслав Юткін є першим заступником голови правління «Промінвестбанка», кінцевим бенефіціаром якого є російський «Внешэкономбанк». У 2008 році він був головою правління ДБ «Сбербанк Росії», а до цього працював у «Банку НРБ» Олександра Лєбєдєва. За часів СРСР служив у КДБ.

Нагадаємо, у травні минулого року суд зобов’язав ТОВ «Капітальні інвестиції», яку заснував Юткін, повернути Фонду держмайна туристичну базу «Святошино».