Міноборони скасувало тендер на третину мільярда, де перемагала фірма Тищенка, що торгує бензином біглого Курченка
26.03.2015   //  

Міністерство оборони 18 березня відмінило торги по закупівлі палива очікуваною вартістю 326,19 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Пропозиції надішли тільки по частині лотів щодо бензину А-95 і А-92 та дизпалива від двох компаній: ТОВ «Укройлпродукт» і ТОВ «Центрресурсінвест».

Дешевшими були ціни «Укройлпродуктe»: бензин А-95 – по 24 тис грн. за тонну, бензин А-92 – по 22,4 тис грн. за тонну і дизпаливо – по 23,5 тис грн. за тонну.

Замовник відхилив пропозиції обох учасників, оскільки в них були відсутні деякі документи, також запропоноване ними паливо не відповідало вимогам замовника.

Зокрема дизпаливо постачальника «Укройлпродукт» марки С виду ІІ не відповідало вимогам замовника за температурою спалаху в закритому тиглі (вимагалось не менше 62ºС, запропоновано 59ºС).

Дизпаливо фірми «Центрресурсінвест» ДТ-З-К5, сорт F, паливо дизельне підвищеної якості Євро, клас 1 вид І є зимовим паливом, тоді як замовник вимагав літнє. Паливо дизельне Super Euro 5 Diesel не відповідало вимогам за температурою спалаху в закритому тиглі (вимагалось не менше 62ºС, запропоновано 56ºС).

ТОВ «Центрресурсінвест» засноване в січні минулого року, тендери вигравати почала наприкінці січня цього року – загалом за місяць з фірмою уклали угод на 51,36 млн грн. Власником і директором компанії є Ігор Сергійович Максименко. Він також відомий як співвласник ТОВ «Аланта Тур» – київського турагентства.

Фірма «Укройлпродукт» вивозила арештоване дизпаливо біглого бізнесмена Сергія Курченка. «Укройлпродукт» входить до групи компаній «Фактор» Сергія Тищенка, колишнього чоловіка Олени Тищенко, пов’язаної з нардепом Сергієм Пашинським, що після Майдану очолював Адміністрацію президента.

Навесні цього року «OilNews» повідомило, що компанії, пов’язані з групою «Фактор», почали продавати експропрійований бензин Сергія Курченка.

У жовтні-листопаді 2014 року нафтопереробні заводи Сергія Курченка в судовому порядку були передані в управління держпідприємствам «Укртранснафтопродукту» і «Підприємству по забезпеченню нафтопродуктами».

Також у ЗМІ озвучувалась версія, що паливо Курченка було експропрійоване і продане за участю представників «Народного Фронту», а керівник «Укртранснафтопродукту» Володимир Гаврилов працював водієм Андрія Бойчука, директора нафтогазового департаменту Міненерго, який прийшов у міністерство «за квотою Майдану». Призначення останнього пов’язували з Сергієм Пашинським, який усе заперечував.

Разом з тим, Володимир Гаврилов також відомий як засновник ТДВ «Концерн «Весна», яке є співзасновником ПрАТ «Страхова компанія «Весна-Поліс». Акціями останнього володіє Володимир Горб, який очолював компанію «Славутич-капітал» Геннадія Корбана – нинішнього заступника губернатора Дніпропетровщини Ігоря Коломойського.

Нагадаємо, що в Інтернет потрапив запис телефонної розмови між Коломойським і Курченком від 14 листопада 2014 року. Коломойський запевняв Курченка, що він не має стосунку до захоплення Херсонської перевалки і підприємства «Укртранснафтопродукт», натякаючи на причетність до цієї теми нардепа Ігоря Єрємєєва. У свою чергу Курченко висловив думку, що вивезений на «Укртранснафтопродукт» бензин буде вкрадено і що робиться при потуранні одеського губернатора Ігоря Палиці, який раніше був топ-менеджером у групі «Приват».