Суд довів, що гектар під маєток Захарченка виділявся законно і забирати його нема за що
25.03.2015   //  
Маєток біглого міністра МВС Віталія Захарченка у Романкові під Києвом.

Маєток біглого міністра МВС Віталія Захарченка у Романкові під Києвом.

Суд визнав законною приватизацію 0,86 га землі в селі Романків, де збудовано маєток екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, пише Дмитро Король у «Інсайдері». Про це йдеться в постанові Київського апеляційного господарського суду від 29 січня.

Встановлено, що у 2003 році виконавчий комітет Підгірцевської сільської ради прийняв рішення про передачу у приватну власність громадян трьох ділянок землі у с.Романків. Після низки перепродажів об’єднану земельну ділянку (кадастровий номер 3223186800:03:006:0009) було оформлено на нідерландський «Фонд Адміністративне бюро LVV», що контролюється екс-міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком.

У подальшому землі неодноразово перепродувались. У ланцюжку перепродажів брали участь Тамара Мерщій, Олександр Плахтоніков, Вадим Бурда, Тетяна Бондарчук, Олександр Кирилов і громадянин США Гері Белсон.

Зрештою їх сконцентрував Михайло Леоніодович Столар (так звуть батька екс-нардепа від Партії регіонів Вадима Столара) і у 2011 році продав усю ділянку Людмилі Захарченко, дружині екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. У вересні 2013 року землю оформили на нідерландський «Фонд Адміністративне бюро LVV» (Stichting administratiekantoor LVV), на який також зареєстровано сам маєток у Романкові, квартиру у Києві, та іншу власність Захарченків.

Вид на законно виділену землю Захарченка з гори.

Вид на законно виділену землю Захарченка з гори.

Прокурор Обухівського району вимагав визнати рішення про передачу землю у власність незаконними, оскільки питання земельних відносин за чинним тоді законодавством мали розглядатись виключно на засіданнях місцевих рад. Щодо спірних земель, то рішення щодо них приймав виконавчий комітет сільради, який за твердженням прокурора не мав на те повноважень.

Однак суд з’ясував, що виконком такі повноваження мав. А в разі незгоди сільрада могла ці рішення скасувати.

Про обізнаність Підгірцівської сільської ради та згоду з прийнятими виконкомом рішеннями про передачу землі у приватну власність свідчить той факт, що під час проведення 36 сесії  Підгірцівської сільської ради від 26.04.2013 року в ході затвердження Генерального плану с. Романків, відомості про спірну земельну ділянку до нього внесено як достовірні. Це визнання відбулось через десять років після того, як виконком виділив ту землю і вона вже належала дружині очільника МВС, близького до президента України Віктора Януковича.

Відтак Київський апеляційний госпсуд і Госпсуд Київської області у задоволенні позовів прокуратури відмовили.