- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Фірма «Юкойл», через яку арештували голову ДСНС, була найбільшим постачальником служби і світилась у інших схемах

В момент арешту Бочковського претендент на його посаду Шкіряк вже зайняв місце в залі позаду затриманого. [1]

В момент арешту Бочковського претендент на його посаду Шкіряк вже зайняв місце в залі позаду затриманого.

Голову Держслужби з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського і його заступника було заарештовано на засіданні уряду 25 березня через організацію схеми по закупівлі коштовного палива у фірм «Юкойл» і «Альянс».

Київська фірма «Юкойл» братів Юрія та Віктора Безлюдних за останні сім років виграла чверть усіх паливних тендерів у системі рятувальної служби.

Останній тендер «Юкойл» виграв у системі ДСНС у серпні 2014 року. Спеціальний авіазагін оперативно-рятувальної служби цивільного захисту (Ніжин, Чернігівська обл.) замовиі фірмі авіапалива на 5,70 млн грн. Єдиним конкурентом «Юкойлу» було ТОВ «Авіа Ойл», якому на тому ж тендері замовили мастил на 0,80 млн грн.

Тендер проводили за процедурою відкритих торгів, інших учасників окрім вказаних фірм, на тендері не було.

З моменту заснування «Вісника держзакупівель» у 2008 році було опубліковано дані про паливні тендери різних підрозділів Міністерства/Держслужби з надзвичайних ситуацій щонайменше на 168,78 млн грн.

ТОВ «Юкойл» щорічно отримувало підряди у структурах МНС незалежно від місця роботи Бочковського, і був найбільшим постачальником рятувальників (44,05 млн грн.). «Альянс» виграв 4,37 млн грн. Решту тендерів виграли десятки інших компаній.

Нагадаємо, «Юкойл» і «Авіа ойл» були учасниками тендеру Міноборони у 2014 році. У зв’язку з тією закупівлею Генпрокуратура повідомила про обшуки на робочих місцях [2] слідчих військової прокуратури та УБОЗу та у помешканнях членів комітету з конкурсних торгів Міноборони, а також «в одного із одного із заступників міністра оборони», яким був Олександр Ліщинський.

Сергій Бочковський на початку 2000-х років працював у на керівних посадах Головного управління МНС України в м. Києві. Голова МНС Давид Жванія у 2005 році призначив Бочковського в департамент пожежної безпеки міністерства. Однак вже за три місяці новий міністр Віктор Балога з повернув його назад у київське управління МНС.

Після його повернення до столичного управління комісія МНС повідомила [3], що «як тенденція в роботі ГУ МНС в Києві простежується видача дозволів на початок роботи із наявними порушеннями вимог пожежної безпеки, які можуть призвести до пожежі, перешкоджати гасінню або евакуації людей під час пожеж».

У 2007 році новий міністр Нестор Шуфрич знову призначив Бочковського замкерівника департаменту пожежної безпеки міністерства.

У 2009 році Бочковського було звільнено з апарату МНС і він влаштувався старшим науковим співробітником науково-дослідного центру Українського науково-дослідного інституту пожежної безпеки МНС. У 2010 році Бочковський зміг влаштуватись першим замначальника ГУ МНС в Одеській області.

У квітні 2014 року Бочковського призначили головою Держслужби з надзвичайних ситуацій. 25 березня 2015 року його разом з заступником Василем Стоєцьким було заарештовано безпосередньо на засіданні уряду.

Слідчий, який веде справу, пояснив, що кримінальне провадження було відкрите за зверненням народних депутатів. За його словами, Бочковський і Стоєцький організували корупційну схему тендерної закупки паливно-мастильних матеріалів у компаній «Юкойл», «Альянс» та інших за завищеними цінами. При цьому, за його словами, компанії, які пропонували нижчі ціни, до тендерів не допускалися.

За словами міністра МВС Арсена Авакова, закупки паливно-мастильних матеріалів для ДСНС здійснювалися через приватну компанію, яка у свою чергу переказувала кошти на острів Джерсі, а звідти – на рахунки затриманих чиновників. Там гроші переводилися на особисті карткові рахунки Бочковського і Стоєцького у Bank of Cyprus.

Наразі у рамках цієї справи на вказаних підприємствах проводяться обшуки, вилучаються документи та речові докази.

Відразу після арешту Бочковського було звільнено з посади рішенням уряду, а ДСНС очолив радник голови МВС Зорян Шкіряк.