Ахметов обзавівся новим літаком ціною $50 мільйонів як у Путіна (фото)
24.03.2015   //  

Falcon 7XУ розпорядженні Ріната Ахметова з’явився новий літак Falcon 7Х замість старого Airbus А319. Про це пише Федір Оріщук у «Главкомі» (усі фото відібрані «Главкомом» з сайту avia.pro).

У грудні минулого року літак Falcon 7X французької фірми компанії Dassault Aviation отримав реєстраційний номер P4-SCM (використовується компанією System Capital Management). Про це свідчать дані декількох порталів, які збирають інформацію про повітряні суднах і відстежують їх пересування. (http://www.airframes.org/, http://planefinder.net/, http://www.planepictures.net/).

«Це може означати не що інше, як появу в авіапарку найбільшого українського бізнесмена нової машини. Ринкова вартість судна, яке ще називають літаком арабських шейхів, досягає 50 млн доларів», – вказує автор.

Два аналогічних борта використовуються спецзагоном російської державіакомпанії «Росія» для транспортування вищих посадових осіб РФ.

Літак здатний долати без дозаправки відстань в 11 тис км, тому використовується для трансатлантичних перельотів.

Falcon 7X1 Falcon 7X2

Номер P4-SCM дістався Falcon 7X від його попередника – судна Falcon 900 EX, яким Ахметов користувався раніше. Власник, очевидно, давно продав застарілу модель – цей борт вже третій рік виконує рейси під іншим реєстраційним номером.

При цьому, якщо на російського прем’єра Дмитра Медведєва і президента Володимира Путіна припадає по одному сучасному Falcon 7X, то у Ахметова, судячи з усього, їх два.

Другий Falcon 7X – з бортовим номером M-SCMG – зареєстрований на компанію BlueSky Int Management (Віргінські острови). На профільних сайтах її пов’язують саме з українським бізнесменом. Місце прописки машини – аеропорт «Бориспіль» – лише підкріплює таку версію. Реєстрація другого Falcon 7X сталася чотири роки тому.

На додатках, що відстежують пересування повітряних суден, 23 березня можна було спостерігати переліт через Ла-Манш в бік материкової Європи літака A319-133X з бортовим номером P4-RLA. «Ініціали бізнесмена, «зашиті» в абревіатуру, говорять самі за себе», – вказує автор.

A319-133X – салонний літак бізнес-класу. Такий же є у парку президента Венесуели. Судно було офіційно зареєстровано на компанію System Capital Management близько п’яти років тому.

Ще кілька місяців тому у Ріната Ахметова значилося два таких борта. Другий Airbus A319-133X був зареєстрований безпосередньо на самого мільярдера (бортовий номер P4-ARL).

Однак у вересні 2014 року літак перебрався в Африку, отримавши нового власника – уряд Кот-д`Івуар.

Торік цьому судну виповнилося десять років. Можливо цей вік став причиною того, що Ахметов вирішив оновити свій авіапарк. Умови, на яких уряд Кот-д`Івуар отримало літак українського мільярдера, не відомі.

Нагадаємо, в лютому 2013 року в Україні прилітав прем’єр-міністр Республіки Кот-д’Івуар Даніель Каблан Дюнкан. Під час зустрічі із заступником міністра закордонних справ він заявляв про інтерес до участі України у видобутку африканських алмазів і постачанні його країни українським зерном.