Столичні комунальники розтринькали 280 мільйонів на програмах будівництва житла
20.03.2015   //  

ККУП «ФК «Житло-інвест» протягом 2012-2014 неефективно освоїло грошові кошти майже на 279,9 млн. грн. В наслідок цього комунальне підприємство втратило доходів орієнтовно на 126,5 млн. грн., а бюджет Києва недоотримав чистого прибутку близько 63,3 млн. грн. Про це йдеться у звіті про результати фінансового аудиту «Житло-інвесту» за 2012-2014 роки, який оприлюднено на сайті КМДА.

Комунальне комерційне унітарне підприємство «Фінансова компанія «Житло-інвест» було створене у 2004 році. Воно належить місту й підпорядковується Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА. «Житло-інвест» створили з метою залученню коштів фізичних та юридичних осіб для фінансування об’єктів будівництва.

Однак результати аудиту засвідчили, що замість передбаченої статутом діяльності з інвестування, КП спрямовувало обігові кошти на користь інших фірм, саме не отримуючи очікуваного доходу – й відповідно позбавляючи доходів бюджет міста Києва.

«Складається враження, що менеджмент ККУП «ФК «Житло-інвест» спрямований, в першу чергу, на безкоштовне кредитування забудовників», – зазначено у звіті аудиторів.

Статутна діяльність КП полягає в залученні коштів і фінансуванні будівництва через спеціально створені для цього фонди. Доходом від цієї діяльності має бути винагорода за управління коштами фонду. Однак, за висновком аудиторів, «Житло-інвест» не витребовував цю винагороду у забудовників (борг 6,6 млн. грн.) й не нараховував їм штрафні санкції за несвоєчасну виплату (могли стягнути 12,8 млн. грн.)

Також у 2004-2007 роках «Житло-інвест» надав чотирьом забудовникам для підготовчих робіт 63,6 млн. грн., які так і не повернули. Фактично йдеться про те, що компанії тривалий час незаконно та безкоштовно користуються коштами комунального підприємства. КП мало внести зміни до договорів щодо компенсації втрат від вказаного порушення та інфляційних втрат, однак не зробило цього – а відтак не стягнуло 27,4 млн. грн. (бюджет Києва відповідно втратив близько 13,7 млн. грн.)

Окрім того у 2009 році «Житло-інвест» перерахував чотирьом забудовникам фінансову допомогу (позику) на 193,9 млн. грн. Оскільки за цей час вказана сума так і не була повернута – вона не була інвестована, таким чином КП втратило можливого прибутку орієнтовно на 86,3 млн. грн. (бюджет міста відповідно – 43,1 млн. грн.)

Стягнення боргів з забудовників КП також не практикує. Відсутність будь-якої позовної роботи створила ризик не повернення ЗАТ «БК «Укренергобуд», ТОВ «Інекон-сервіс», ТОВ «Екобуд» прострочених боргів на загальну суму 25,2 млн. грн.

Останнє з перерахованого у звіті аудиторів – невдалі інвестиції: комунальне підприємство вклало 687 тис. грн. в акції ВАТ «Акціонерна страхова компанія «Енергополіс», однак за 2012-2014 років вони не принесли дивідендів.

Однією з причин неефективного використання грошових коштів «Житло-інвесту» аудитори назвали управлінські рішення директора КП – Михайла Валентиновича Сірого.

Михайло Сірий очолиВ «Житло-інвест» з 2005 р. і керував ним 10 років. Був звільнений 25 лютого 2015 р. розпорядженням Віталія Кличка.