Армійському бізнесмену, що відав закупівлями паршивого вугілля для військових, дозволили звільнитись «за згодою сторін»
19.03.2015   //  

Днями з посади заступника директора Головного квартирно-експлуатаційного управління Збройних сил України звільнився Авагім Галстян, який відав закупівлями неякісного вугілля для військових містечок по завищеним цінам. Про це йдеться у сюжеті Надії Бурдей у телепрограмі «Наші Гроші».

Галстян працював у оборонних структурах оборони з 2004 року («Укроборонлізинг», «Укроборонсервіс»), у 2014 році обійняв посаду заступника начальника ГоловКЕУ ЗСУ. Саме тоді відомство, очолюване Яною Грузинською, провело гуртові закупівлі по завищеним цінам вугілля для військових містечок, яке просто не горіло через високу вологість та значні домішки землі.

Після опублікування «Нашими Грошима» цих подробиць міністр оборони Степан Полторак пообіцяв провести розслідування: «У випадку встановлення факту протиправних дій з боку будь-яких службових осіб матеріали розслідування будуть передані до правоохоронних органів».

Однак дані про результати перевірки не повідомлялись. Лише тепер стало відомо, що Галстян, який безпосередньо опікувався вугільними тендерами, звільнився з ГоловКЕУ за згодою сторін.

Під час підготовки сюжету про Галстяна у Міноборони на запит програми повідомляли, що «посадовець дотримується закону й жодної підприємницької діяльності не веде».

galst.3Разом з тим відомо, що Галстян був співзасновником фірми «Вілен» разом з синами екс-директорів військового заводу «Артем», яка звела на території цього заводу готель та ресторан. Також Галстян разом з колишнім директором «Артему» Геогієм Джурко та двома його синами Віктором та Миколою заснував компанію «Три-Д». Ця фірма є співвласником фабрики нетканих матеріалів та виробником продукції з деревини. Також держслужбовець є співзасновником цілої низки фірм: «Три-Д», «Розгуляєво-1», «Мелс», «Хостел №1», «Джерельний», «Коорай».

У 2007 році під час роботи на державному «Укроборонлізингу» Галстян був співзасновником компанії «Грааль Віп». У 2008 році податкова міліція Харківської області звернулась до суду з проханням надати дозвіл на виїмку інформації й на розкриття банківський рахунків компанії «Грааль». За даними слідчого, через рахунки фірми проганялись кошти інших компаній без оподаткування, а в офісі компанії, що вчиняла махінації, слідчі знайшли печатку фірми Галстяна. Суд надав дозвіл, але під час спроби виїмки з’ясувалось, що фірма прописана на згарищі пункту прийому склотари.

Також Галстян має кілька коштовних автомобілів, у тому числі два «мерседеси».