Міноборони купило консервів на 5 мільйонів у «Візиту», чийого замдиректора умовно засудили за хабар за консерви Нацгвардії
17.03.2015   //  

Міністерство оборони України 10 березня за результатами тендеру уклало угоди на постачання консервів на суму 14,61 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

З цієї суми 7,09 млн грн. отримає ТОВ «Арта Груп» за рисову, гречану й перлову кашу з яловичиною. Фірма створена у вересні минулого року, записана на Аліну Азімову з Білої Церкви.

Ще 2,14 млн грн. заплатять ТОВ «Грін Рей» за паштети печінкові, фірма належить чернівецьким підприємцям Сергію Ішалову та Анатолію Грицунику, який також є депутатом Новоселицької райради від Компартії.

Решту 5,38 млн грн. отримає ТОВ «Візит» за м’ясні сніданки. Засновниками компанії є Ірина Кут та Олена Березюк, дружина Руслана Березюка, депутата Білоцерківської райради, який донедавна представляв Партію регіонів, а тепер позапартійний. Директором фірми донедавна була Тетяна Глиняна, мати дружини Березюка. Сім’ї Березюків також до початку 2011 року належало «Укрпродакорд ОР», що входило в пул постачальників харчування армії, сформований за час керівництва в Міністерстві оборони Михайла Єжеля. Наприкінці 2008 р. «Укрпродакорд ОР» стало одним з засновників Асоціації харчових підприємств «Армія», яке з того часу незмінно очолював Іван Сикунда, у 90-х – на початку 2000-х відомий як начальник Головного продовольчого управління Тилу Міністерства оборони України.

Нагадаємо, 19 січня стало відомо про затримання при отриманні хабара начальника управління тилу логістики Нацгвардії Святослава Манжури. Хабар у розмірі 232 тис грн. Манжура отримував гроші від керівників фірми «Візит» за сприяння перемозі на тендері на постачання м’ясних консервів Нацгвардії. Однак уже за кілька днів Печерський райсуд Києва відпустив Манжуру під заставу в 240 тис. грн. Щодо замдиректора «Візиту», яким за даними “Наших Грошей” є Руслан Березюк, то згідно з матеріалами судового реєстру, його визнали винним у вчиненні кримінального правопорушення – дачі хабара, покарання визначили у вигляді позбавлення волі на чотири роки з конфіскацією 232 тис грн., однак звільнили від відбування призначеного покарання з випробуванням з іспитовим строком один рік й забороною виїжджати закордон. Директор “Візиту” Тетяна Глиняна фігурувала у матеріалах справи. Вона знаходилась на передньому сидіння машини, у якій Манжура отримував хабар від Березюка. Але у вироку вона з невідомих причин не фігурувала.

Нагадаємо також, наприкінці минулого року помічник міністра оборони Юрій Бірюков повідомив про інспекцію одного з підприємств, що виготовляє консерви для військових. Бірюков завважив, що харчі для армії купують по занадто низьким цінам як для якісної продукції, окрім того на тушах не було виявлено маркування, яке б визначило походження м’яса. З оприлюднених Бірюковим фотографій видно зокрема консерви з маркуванням «Візиту».

Найменування К-сть Од. в-ня Ціна, грн./банку
каша рисова з яловичиною 150 000 банка 11,82
каша гречана з яловичиною 150 000 банка 11,82
каша перлова з яловичиною 300 000 банка 11,82
Паштети печінкові 300 000 банка 7,14
Сніданки м’ясні 300 000 банка 17,94